Index Vakbarát Hírportál

Az EP felszólította Magyarországot, hogy adja ki Nikola Gruevszkit Macedóniának

2018. november 29., csütörtök 12:57 | aznap frissítve

Macedónia EU-csatlakozás irányába tett erőfeszítéseit értékelte az Európai Parlament, ebbe a jelentésbe került be a felszólítás.

Az Európai Parlament csütörtökön véleményezte, hogy mennyit haladt előre Albánia, Macedónia és Montenegró az esetleges uniós csatlakozás felé. Baloldali és zöldpárti javaslatra a Macedóniáról szóló jelentésbe bekerült egy mondat, amely felszólítja Magyarországot, hogy adja ki hazájának a törvényesen elítélt volt miniszterelnököt.

Az Európai Parlamentnek semmilyen hatásköre nincs Gruevszki kiadatásának kérdésében. A felszólítás egy politikai üzenet és nyilvános nyomásgyakorlás, jogi kötelező erő nélkül.

A Macedóniáról szóló jelentés (melynek októberi verziója elérhető itt) üdvözölte, hogy Macedónia határozottan elkötelezett a 2015-ös pržinói megállapodás és a sürgős reformprioritások hiánytalan végrehajtása mellett. Azt írta, hogy ezek az elkötelezettségek az unióval kapcsolatos reformok terén is intenzívebb erőfeszítésekhez vezettek.

Felszólította ugyanakkor a macedón hatóságokat, hogy fokozzák a pénzmosás és az összeférhetetlenség elleni harcot annak érdekében, hogy jobban védeni tudják az igazságszolgáltatást a politikai befolyás ellen. Macedóniának emellett a jogállamiság fennmaradó hiányosságaival is foglalkoznia kell, amelyek továbbra is komoly gondot okoznak. Az állásfoglalást 470 szavazattal, 116 ellenszavazat és 46 tartózkodás mellett fogadták el.

Ugyan a szeptember 30-i népszavazást (amely a társadalom felhatalmazását kérte volna az ország nevének Észak-Macedóniai Köztársaságra változtatásához) nem érte el a szükséges küszöböt, az EP- képviselők üdvözölték az ezt követő szkopjei parlamenti döntést, amely elindította az ország és Görögország közötti, június 17-i preszpai megállapodás végrehajtásának alkotmányos folyamatát. Ez a folyamat vezet majd el az uniós és NATO-csatlakozási tárgyalásokhoz. A megállapodás már nagyon várt pozitívum az egész Nyugat-Balkán stabilitása és megbékélése szempontjából, fogalmaztak a képviselők.

A képviselők emellett felszólították a magyar kormányt, hogy adja ki hazájának Nikola Gruevszki volt miniszterelnököt, aki, miután hivatallal való visszaélésért börtönbüntetésre ítélték, Magyarországra szökött.

A macedón-jelentés szerzője, Ivo Vajgl szlovén liberális képviselő szerint „Ha Macedónia teljesíti az összes feltételt, akkor ígéretes jövő áll a mai macedónok és a jövő generációi előtt. Az Uniónak szintén teljesítenie kell saját ígéreteit annak az országnak, amely már elég régóta vár az előszobában: jelentős mértékben hozzá kell járulnunk Délkelet-Európa egészének stabilitásához, biztonságához és fejlődéséhez.”

Szanyi Tibor: a Gruevszki-botrány Orbán újabb Európa-ellenes provokációja

A szocialista és zöldpárti frakciók javaslatára került be a szövegbe a magyar a Gruevszki-ügyben folytatott eljárása miatt súlyosan kormányt bíráló rész – mutatott rá közleményben Szanyi Tibor MSZP-s európai parlamenti képviselő.

Az EP-állásfoglalás leszögezi, hogy az ország demokratikus jogállam, amelynek törvényes bírói ítélete elől Magyarországra szökött és ott menedékjogot élvező volt macedón miniszterelnököt jogellenesen segítették a magyar hatóságok és felszólít a jogszerűen elítélt volt politikus mielőbbi, a nemzetközi jog előírásainak megfelelő kiadatására – írta a szocialista politikus, aki maga is támogatta a jelentést. A jelentés vitájához fűzött írásbeli felszólalásában leszögezte: „Orbánnak ez, a nemzetközi és az EU jog teljes semmibevételét tükröző példátlan provokációja tudatosan kárt okoz közös európai érdekeinknek azáltal, hogy szembe megy az EU kül-és biztonságpolitikája, valamint bővítési politikája keretében együtt meghozott döntéseink egész sorával.” 

Szanyi Tibor rámutatott az Európai Néppárt (EPP) vezetőinek felelősségére is, akik továbbra is megtűrik soraikban a Fideszt, és „legutóbbi kongresszusukon – naivitásból vagy cinizmusból – hittek Orbán demokratikusabb magatartásra vonatkozó ígéreteinek.” Az EPP frakcióvezetőjét megszólítva arról írt, hogy Orbán Viktor az Európai Néppártot is bűnrészessé teszi a saját és Nikola Gruevszki illegális tevékenységében. „Remélem, ez az eset már meggyőzi önöket, hogy végre lépniük kell annak érdekében, hogy megszabaduljanak kínos szövetségesüktől” – fogalmazott az MSZP-s képviselő.

Ujhelyi István: Újabb piros lap Orbánéknak

Az európai jobboldal képviselői is támogatták a Macedóniáról szóló jelentést – emelte ki Ujhelyi István szocialista EP-képviselő. A nagy többséggel jóváhagyott állásfoglalás a Fidesz hazug propagandájával szemben kimondja, hogy Macedóniában komoly előrelépés történt a jogállamiság megerősítésében, így például az igazságszolgáltatás függetlensége, az elszámoltathatóság és a szakmaiság, a nyilvános információkhoz való hozzáférés területén – mutatott rá a szocialista politikus. „Vagyis mindaz, amire a Fidesz most a korrupció miatt börtönre ítélt volt macedón kormányfő ügyében hivatkozik, az Európai Parlament többsége szerint valótlan” – tette hozzá. 

„A Fidesz zavarát jól mutatja, hogy a szakbizottsági szinten októberben (Gruevszki szökése előtt) még támogatták a tervezetet, az akkor igennel szavazó Tőkés László fideszes EP-képviselő azonban tegnap a plenáris vitában már megint csak „sorosozni” tudott a súlyos nemzetközi károkat okozó Gruevszki-botrány kapcsán” – emlékeztetett Ujhelyi István.

Kijelentette, hogy az Európai Parlament a csütörtöki szavazással piros lapot mutatott fel Orbán Viktornak és illiberális kormányának. „A Fidesz pedig ismét, ahelyett, hogy Magyarország tisztességét és becsületét óvta volna, inkább a magyar kormányfő sötét baráti kapcsolatait védte” – írta végezetül Ujhelyi István.

DK: Most a macedón bűnöző megszöktetése miatt ítélte el Orbánt az EP

Az EP az állásfogalásával elítéli az Orbán-kormányt a macedón belügyekbe való beavatkozásért, és felszólítja a magyar kormányt, hogy hozzon nyilvánosságra minden információt Gruevszki szöktetéséről, és hagyja jóvá a kiadatási kérelmet – mutatott rá Molnár Csaba és Niedermüller Péter, a két DK-s európai parlamenti képviselő.

„A Demokratikus Koalíció szerint az Orbán-kormány világméretű szégyent hozott Magyarországra, veszélybe sodorta a magyarokat, és beavatkozott Macedónia belügyeibe, amikor Macedóniából Magyarországra csempészett egy börtön elől menekülő köztörvényes bűnözőt. Mi, európai magyarok nem fogunk beletörődni, hogy Orbán bukott politikusok, bűnözők és terroristák gyűjtőhelyévé tegye a hazánkat. Szégyen, hogy megint az Európai Uniónak kell fellépnie az európai magyarok érdekében az Orbán-kormánnyal szemben” – írták.

Fidesz: a Magyarország elleni támadások újabb színtere nyílt meg

Bár Magyarország elkötelezett támogatója a nyugat-balkáni országok euroatlanti integrációjának, a Fidesz-KDNP delegációja ezt a szöveget nem támogatta – írta sajtóközleményben a magyar kormánypártok küldöttsége.  „A szocialisták és a zöldek frakciói ugyanis a dokumentumhoz benyújtott módosító javaslataikkal ideológiai természetű támadást intéztek Magyarország ellen amiatt, hogy hazánk bevándorlási hatóságai menekültstátuszt adtak Nikola Gruevszki hivatali mulasztás miatt börtönre ítélt volt macedón kormányfőnek” – hívta fel a figyelmet Tőkés László EP-képviselő.

Tőkés a tegnap esti plenáris vitában megerősítette, hogy Macedónia stratégiai partnere és fontos szövetségese Magyarországnak. Éppen ezért határozottan visszautasította a hazánkat ért támadásokat, rámutatva arra, hogy Nikola Gruevszki menedékkérési és a macedón kormány kiadatási kérelme ügyében az illetékes magyar hatóságok a törvényesség teljes betartásával jártak és járnak el. Az erdélyi politikus szerint a volt macedón miniszterelnök megbuktatása, majd elítélése hátterében feltételezhetően a migrációs kérdés, illetve a Soros-lobbi áll.

Az Európai Parlament és a Bizottság az elmúlt öt évben folyamatosan, évről-évre kemény kritikában részesítette a macedóniai igazságszolgáltatást, annak politikailag korrumpált állapotát. „További erőfeszítésekre van szükség a bírói kar politikai beavatkozással szembeni védelem tekintetében” – zárta felszólalását Tőkés László.

Kovács Zoltán: az EP bizonyította, hogy neki csak a migránsok fontosak

Az Európai Parlament bevándorláspárti többsége ismét bizonyította, hogy neki csak a migránsok fontosak, mindenkit megtámadnak, akik megvédik a határokat – reagált Facebook-oldalán a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért felelős államtitkára csütörtökön az MTI tudósítása szerint.

„Az Európai Parlament a Sargentini-jelentésben védelmébe vette a terrorista cselekmény miatt elítélt Ahmed H.-t, nem törődve azzal, hogy rátámadt a magyar rendőrökre, és át akarta törni a kerítést – írta Kovács Zoltán. – Viszont rögtön megtámadták azt a volt macedón miniszterelnököt, aki kerítést épített, és így próbálta megállítani a migránsokat” – tette hozzá.

„Az Európai Parlament bevándorláspárti többsége ismét bizonyította, hogy nekik csak a migránsok fontosak, mindenkit megtámadnak, akik megvédik a határokat” – írta Kovács Zoltán.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

Rovatok