Index Vakbarát Hírportál

Elfogadta a humanitárius vízum javaslatát az Európai Parlament

2018. december 11., kedd 16:19 | aznap frissítve

Az EU-s tagállamok nagykövetségei és konzulátusai adhassanak ki humanitárius vízumokat annak érdekében, hogy a védelemért folyamodóknak ne kelljen az életüket kockára tenniük ahhoz, hogy Európába jussanak, javasolja egy európai parlamenti jelentés.

Az Európai Parlament kedden felkérte az Európai Bizottságot, hogy nyújtson be jogszabályjavaslatot az európai humanitárius vízum létrehozására. A vízummal az azt kiadó tagállam területére léphetne be a jelentkező, de a belépés egyetlen célja a nemzetközi védelemért folyamodás lehet. A javaslatról ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Az Európai Bizottságnak 2019. március 31-ig kellene előterjesztenie a javaslatát az EP kérése alapján. A bizottságnak nem kötelező előterjesztést tennie, egy indoklással ellátott, részletes választ viszont mindenképpen adnia kell a parlamentnek.

A jogalkotási kezdeményezést 429 szavazattal, 194 ellenszavazat és 41 tartózkodás mellett fogadta el a Parlament.

A képviselők hangsúlyozzák, hogy annak ellenére, hogy az unió többször beszélt már a menedékért folyamodók biztonságos és legális Európába jutásának biztosításáról, még mindig nem létezik harmonizált eljárás a védett belépésre. A képviselők szerint a törvényes lehetőségek hiánya miatt a nemzetközi védelemben részesültek 90 százaléka kénytelen illegális úton belépni az Európai Unió területére.

Szorítsuk vissza a haláleseteket, lépjünk fel az embercsempészet ellen

A Parlament szerint a humanitárius vízumok segítenének a Földközi-tengeren és a migrációs útvonalakon gyakori halálesetek visszaszorításában, és az embercsempészet elleni fellépésben. 2000 óta legalább harmincezren vesztették életüket az uniós határok felé haladva, emelte ki az Európai Parlament sajtóközleménye. A vízumokkal az is megelőzhető lenne, hogy a menedékkérők embercsempészek vagy erőszak áldozataivá váljanak, vagy kényszermunkára kötelezzék őket.

A vízummal az érkezők ügyének kezelése, a menedékkérelmek befogadása és feldolgozása is könnyebb lenne, emellett a menedékkérőkre, bűnüldözésre, határőrizetre, megfigyelési és mentőműveletekre szánt uniós források is jobban hasznosulhatnának, jegyezték meg a képviselők.

Biztonsági szűrés vízumkiadás előtt

A javaslat egyértelműen kimondja: a vízumért folyamodóknak igazolniuk kellene, hogy üldöztetés veszélye fenyegeti őket, és hogy esetükben nincs folyamatban letelepítési eljárás. A jelentkezés értékelése nem foglalja magában a jelentkező státuszának teljes körű meghatározását, de a vízum kiadása előtt minden jelentkezőnek a vonatkozó nemzeti és európai adatbázisok segítségével át kell esnie egy biztonsági vizsgálaton a biztonsági kockázat kizárása céljából.

Fidesz: az EP bevándorláspárti többsége folytatja ámokfutását

Az Európai Parlament bevándorláspárti többsége ma folytatta ámokfutását, amikor nagy többséggel elfogadta a humanitárius vízumokról szóló López Aguilar-jelentést. A Fidesz-KDNP képviselőcsoportja a veszélyes javaslat ellen szavazott – írta közleményben a kormánypártok európai parlamenti küldöttsége.

A mai döntés azért veszélyes, mert kiveszi a tagállamok kezéből a döntés jogát, és közvetlenül, gyorsítottan szállítaná a bevándorlókat az Unió területére – emelték ki. Hozzátették: a jövő évi európai parlamenti választás tétje az, hogy lesz-e a mostani bevándorláspárti testület helyett egy olyan bevándorlást ellenző többség, ami megakadályozza a javaslat megvalósulását.

Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője hétvégén a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában emlékeztetett rá, hogy az EP korábban már tárgyalt a migránsvízum bevezetéséről szóló előterjesztésről, de a végszavazásnál nem kapta meg a szükséges többséget.

Az ügynek le kellett volna kerülnie napirendről, de a „demokrácia legalapvetőbb szabályait megerőszakolva" a szocialista, kommunista, zöld és liberális képviselők nyomására a már leszavazott előterjesztés visszakerült az EP illetékes bizottsága elé” – fejtette ki a politikus. A testület többsége az előterjesztést elfogadta, így az indítvány újra vissza fog kerülni az EP decemberi plenáris ülésére – jelezte.

Hidvéghi Balázs: más bevándorláspárti javaslat is napirenden van

Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója a közmédiának nyilatkozva elmondta még: Úgy tűnik, Brüsszelben a migrációs ügyekben „addig kell újra és újra szavazni, amíg a bevándorláspártiaknak kedvező eredmény meg nem születik”. Megjegyezte: nemcsak az eljárás elfogadhatatlan és antidemokratikus, de a javaslat tartalma, a migránsvízum is az.

A döntés gyakorlatilag kapunyitást jelent a gazdasági migránsok tömegei előtt, megkönnyítené beutazásukat az Európai Unió területére, bármiféle érdemi, előzetes ellenőrzés nélkül – fogalmazott. 

A politikus kitért arra, hogy további bevándorláspárti javaslatok is napirenden vannak, mint például a név nélkül osztogatott migránskártyák, illetve a tervezett brüsszeli ügynökség, amely a migráció szervezésével foglalkozna és beavatkozhatna a tagállamok által lefolytatott menekültügyi eljárásokba. De – tette hozzá – ilyen az a javaslat is, amely pénzt vonna el a közép-európai országoktól és azt a bevándorláspárti Soros-szervezeteknek adná, valamint az a javaslat, amelyik 520 millió eurót csoportosítana át a migránsok betelepítésére az idei költségvetésből.

A bevándorláspárti brüsszeli elit most már nem is leplezi, hogy minden erejével azon van, hogy állandósítsa a migrációt és még a májusi európai parlamenti választások előtt olyan döntéseket kényszerítsen át, amelyek bebetonoznák a jelenlegi bevándorlási politikát – mondta.

Hozzátette: ez elfogadhatatlan, a Fidesz álláspontja szerint nem lehet az emberek véleményének megkérdezése nélkül ilyen döntéseket áterőltetni antidemokratikus módon. Ehelyett meg kell várni ezzel az EP-választást, ahol az emberek véleményt tudnak mondani a migráció kérdéséről. 

DK: a javaslat éppen az illegális bevándorlás megfékezésére született

„Az Európai Parlament plenáris ülése ma abszolút többséggel fogadta el a humanitárius vízumról szóló javaslatot. A dokumentum éppen az illegális bevándorlás megfékezésére született – így felfoghatatlan, hogy Deutsch Tamás kollégámnak és a magyar kormánynak mi a problémája az Európai Parlament saját kezdeményezésű jelentésével” – írta a döntés kapcsán Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője.

„Az EP ma egy tervezetet szavazott meg, amely arra kéri fel az Európai Bizottságot, hogy kezdeményezzen jogalkotási eljárást a humanitárius vízum ügyében. Elképzelhető, hogy Deutsch Tamás az elmúlt tizenöt év alatt sem értette meg az EU működését, de egy ilyen kényes ügyben az uniós jogalkotási folyamat kimenetele kétséges, és több évig tart” – mutatott rá a DK képviselője.

„Deutsch kollégám vélhetően a tervezetet szövegét sem olvasta el, mielőtt a humanitárius vízumról nyilatkozott volna, ugyanis az 5. pont világosan ismerteti az eljárás részleteit – folytatta Niedermüller Péter. – A konzulátus előszűrné a kérelmet, és csak azoknak adna beutazási engedélyt, akik nagyon magas eséllyel kapnának menedékjogot az EU-ban. A nemzeti és uniós adatbázisokban ellenőriznék, hogy a kérelmező nem jelent-e biztonsági kockázatot.”

Niedermüller felhívta a figyelmet, hogy a humanitárius vízum tervezete éppen az illegális bevándorlást szorítaná vissza. Még az EU területén kívül kiszűrné azokat, akik nem jogosultak a menekültstátuszra. A háború és üldöztetés ellen menekülő embereknek nem kellene az életüket kockáztatva gumicsónakokban és kamionokban utazniuk, és nem virágoznának az emberkereskedői hálózatok sem. „Ez pontosan egybeesik a magyar kormány célkitűzéseivel” – húzta alá a Demokratikus Koalíció képviselője.

Elmondta még, hogy egy eljárásrendi hiba miatt kellett a tervezetről másodjára is voksolni, mivel az első alkalommal nem szóltak a képviselőknek arról, hogy kétharmados szavazás következik. „Ez nem a balliberális EP-képviselők cselszövése. Pártállástól függetlenül szoktak a politikusok hibázni – az EP a kérdéses szavazást vezető elnöke, Antonio Tajani is, aki a Fidesz pártcsaládjához, az Európai Néppárthoz tartozik” – mondta Nidermüller Péter.

„A gyűlölködés helyett valódi megoldásokkal kell előállni. Ilyen a humanitárius vízum tervezete, vagy az Európai Menekültügyi Ügynökség, amelynek a jelentéstevője vagyok. Ennyi” – írta végül.

Ujhelyi István MSZP-s képviselő tartózkodott

„Sem a parlamenti eljárással, sem pedig a vonatkozó jelentés bizonyos részeivel (többek között aránytalan terheket jelent a diplomáciai képviseletek számára) nem értettem egyet, ezért ebben a formájában nem támogattam a dokumentumot: tartózkodtam” – írta a Facebookon Ujhelyi István szocialista EP-képviselő. 

Nagy többséggel átment ugyanakkor a közlekedésügyi szakbizottsági szavazáson az a vízumkódex, amelynek Ujhelyi volt a szakbizottsági előadója, és amely azoknak nyújt könnyített feltételeket a schengeni beutazáshoz, akik legálisan szeretnének Európába jönni turisztikai, tanulmányi, munkavállalási vagy épp vállalkozási célból, tette hozzá az MSZP-s politikus. „Személyes kérésem volt, hogy ezt a fajta vízumot és könnyítést válasszuk le a humanitárius vízumról” – emelte ki.

Az új vízumkódexszel az Európai Parlament megkönnyítené a rövid időtartamra szolgáló vízumok kiadását a sport és a kultúra területén, egyúttal javaslatot tett arra is, hogy 2025-ig vezessék be az elektronikus vízumkérelem rendszerét. Ujhelyi hangsúlyozta, hogy most először a legfontosabb turisztikai szakmai szempontok is bekerültek a véleménybe.

A vízumkódex reformja januárban kerül a strasbourgi plenáris ülés elé, a mostani többségi támogatás azonban előrevetíti az Európai Parlament várható döntését, fogalmazott Ujhelyi István.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

Rovatok