Index Vakbarát Hírportál

Az EU vezetői együttérzésüket fejezték ki az áldozatok hozzátartozóival

2018. december 12., szerda 19:35

Együttérzésüket fejezték ki az európai uniós intézmények vezetői szerdán Strasbourgban a francia városban előző este történt lövöldözés áldozatainak hozzátartozóival, és támogatásukról biztosították Franciaországot.

Az uniós vezetők az Európai Parlament plenáris ülése miatt vannak Strasbourgban, ahol kedd este egy karácsonyi vásár közelében egy 29 éves, strasbourgi születésű férfi, Cherif Chekatt tüzet nyitott az emberekre. A lövöldözésben hárman meghaltak, tizenketten megsebesültek, közülük hatan válságos állapotban vannak. A francia belügyminisztérium szerint nem biztos, hogy terrortámadás történt. A szökésben lévő támadó ismert volt a rendőrség számára, már korábban bűncselekményeket követett el Németországban és Franciaországban.

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke hangsúlyozta, az "Európai Parlamentet nem fogja megfélemlíteni sem terrorista, sem bűncselekmény". Az elnök hangsúlyozta, hogy a parlament tovább fog dolgozni a szabadságért, a demokráciáért, valamint a terrorista erőszak elleni harc erősítése érdekében.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke együttérzését fejezte ki az áldozatok és a sérültek hozzátartozóival. "Franciaország mellett állunk az újabb megpróbáltatás idején" - fogalmazott.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kijelentette, Strasbourg az európai béke és demokrácia szimbóluma. "Azon értékeké, amelyeket mindenkor védelmezünk" - mondta Juncker.

Charles Michel belga miniszterelnök közösségi oldalra feltöltött üzenetében támogatásáról biztosította Franciaországot - mint fogalmazott - "a gyávaság és a borzalom" újabb csapásakor.

Thorbjorn Jagland, a strasbourgi székhelyű, 47 tagot számláló Európa Tanács főtitkára nyilatkozatában kijelentette, Strasbourg városa soha sem fogja hagyni, hogy a terroristák vegyék át az uralmat utcái, terei és piacai felett. A kedd esti gyilkosság fájdalommal emlékeztetett arra, hogy a terrorizmus fenyegetése továbbra is jelen van Európában, támadások bármikor megtörténhetnek.

"Elszántnak és határozottnak kell lennünk a terrorizmus és a terrorizmus okai elleni küzdelemben. Az Európa Tanács radikalizálódás és a szélsőségesség elleni küzdelem érdekében végzett munkája fontosabb, mint valaha" - fogalmazott a főtitkár.

Rovatok