Index Vakbarát Hírportál

Az EP elé viszi a magyar tüntetések témáit Sargentini

2018. december 19., szerda 14:53 | aznap frissítve

A túlóratörvény elleni tiltakozás és a közigazgatási bíróságok felállítása miatt európai parlamenti vitát kezdeményeznek az európai Zöldek.

„Az egyre aggasztóbb magyarországi fejlemények fényében” a Zöldek frakciója kezdeményezte, hogy tartsanak újabb vitát a magyarországi helyzetről az Európai Parlamentben januárban – tudatta közleményben a Zöldek/Európai Szabad Szövetség képviselőcsoport. 

Az ellenzék által „rabszolgatörvénynek” nevezett túlóratörvény  elleni tiltakozás és az új közigazgatási bíróságok felállítása miatt javasolják, hogy az Európai Unió képviselőtesülete a plenáris ülésén foglalkozzon Magyarországgal.

„Magyarországon egyre rosszabb a helyzet. Segítenünk kell a magyar állampolgároknak, hogy kiállhassanak a jogaikért. Egyszerűen elfogadhatatlan, hogy az oldalvonalon álljunk, miközben egy EU-s ország belecsúszik egy teljesen autoriter rezsimbe. Orbán Viktor és a cimborái lábbal tiporják a rendes magyar állampolgárok jogait” – mondta Judith Sargentini, a magyarországi jogállamiságról szóló európai parlamenti jelentés összeállítója.

Az európai parlamenti frakciók vezetői döntenek róla az új év elején, hogy kitűzik-e a vitát a következő plenáris ülés napirendjére, amelyet január 14. és 17. között tartanak Strasbourgban. A Zöldek képviselőcsoportja arra számít, hogy a frakcióvezetők bele fognak egyezni az újabb vita megrendezésébe.

Sargentini korábban sürgette a nemzeti kormányokat összefogó európai uniós intézményt, a miniszterek Tanácsát is, hogy mielőbb kezdjen el érdemben foglalkozni a magyarországi helyzettel a hetes cikkes eljárás keretében. A miniszterek októberben foglalkoztak először a kérdéssel, amikor a Tanács elnöksége bejelentette, hogy nagyon körültekintően kíván eljárni az ügyben. Legutóbb múlt héten került napirendre az ügy: azon az ülésen kiderült, hogy a nemzeti kormányok nem ellenzik az eljárás lefolytatását, kilenc ország pedig kifejezetten egyetért az aggályokkal, amelyeket az Európai Bizottság megfogalmazott a magyar jogállamiságot fenyegető veszélyekkel kapcsolatban.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

Rovatok