Index Vakbarát Hírportál

Sargentinivel tüntet az ellenzék Orbán ellen Brüsszelben

2019. január 8., kedd 17:27 | aznap frissítve

„Stop Orbán” címmel hirdetett tüntetést a Radikális Európai Demokraták (RED) nevű szervezet Brüsszelben kedden délutánra. Az eseményen hat magyar ellenzéki politikus és a holland zöldpárti EP-képviselő, Judith Sargentini mondott beszédet.

Judith Sargentini először megköszönte az ellenzéki pártoknak a meghívást. Ezt követően arról beszélt, hogy őt mindig meglepi, mikor egy politikus, Orbán Viktorhoz hasonlóan összekeveri a kormányt az országgal. A magyar jogállamiságról szóló európai parlamenti jelentésben megfogalmazott megállapítások a kormánynak és nem az országnak szóltak, hangsúlyozta. Szerinte egy demokráciának nagyon fontos része, hogy kritikákat fogalmazzanak meg. Elmondta, hogy a Sargentini-jelentés nem róla szól és nem ő a lényeg benne. Hanem az, hogy abban mi szerepel a magyarországi állapotokról. A képviselő felhívta rá a figyelmet, hogy a magyarok is európai polgárok, így ugyanazok a jogok illetik meg őket, mint az EU többi polgárát. 

Sargentini mellett Ujhelyi Istán (MSZP), Mester Barnabás (RED), Jávor Benedek (Párbeszéd), Németh Balázs (Momentum), Kendernay János (LMP) és Molnár Csaba (DK) szerepelt a felszólalók között. A Schuman téren, az Európai Bizottság, és az EU-s miniszterek Tanácsának az épülete mellett tartották a demonstrációt.

Körülbelül százan hallgatták végig a programot. A momentumos Németh Balázs a beszéde végén a magasba tartott egy lila füstképzőt, amilyet a budapesti tüntetéseken is használtak a Momentum politikusai. Megszólaltatta a közönséget is: néhányan a jelenlevők közül elismételték utána, hogy „követeljük a rabszolgatörvény visszavonását”, „a rendőri túlórák csökkentését”, „a fideszes bíróságok eltörlését”, „és az európai ügyészséghez való csatlakozást.”

„Magyarország nem egyenlő Orbán Viktorral és a nemzeti együttműködés rendszerével; ezt mind többek számára egyértelművé kell tenni az Európai Unióban is! Nem Brüsszelt kell megállítani, hanem a külpolitikai és európai uniós fronton is ámokfutást végző Fidesz-kormányt!” – írták a szervezők az esemény Facebook-oldalán.

Nézzék meg a tüntetést az EUrologus közvetítésén:

Fidesz: Soros diktálja az ellenzék tempóját

Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója már az esemény előtt, kora délután reagált a tüntetés hírére. Budapesten újságíróknak azt mondta (MTI): „kibújt a szög a zsákból”, ma délután Brüsszelben együtt tüntet a magyar ellenzék Judith Sargentinivel, Soros György egyik legfontosabb emberével. Itt az újabb bizonyítéka annak, hogy ez az ellenzéki akció valójában már Soros EP-kampányának a része, amelyben bevetik Soros embereit is – vélekedett.

Kiemelte: Soros „közvetlenül diktálja a tempót”, mindent megmozgat, hogy hazánkat támadja, és már Sargentinit is „kirendelte”, hogy a magyar ellenzékkel együtt gyalázzák Magyarországot Brüsszelben. A politikus úgy látja, azért támadnak minket, mert a magyarok nemet mondtak a bevándorlásra, és hazánk a Soros-terv útjában áll. Ezért szerveznek agresszív tüntetéseket Budapesten és Brüsszelben – közölte.

Hangsúlyozta: az EP-választáson a magyarok dönthetnek. Az ellenzéki közös lista bevándorláspárti Soros-lista lesz, ezzel szemben a Fidesz-KDNP listája olyan jelölteket tartalmaz, akiknek Magyarország az első és akik nemet mondanak a bevándorlásra – magyarázta.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

Rovatok