Index Vakbarát Hírportál

EP: Több tagállamban is veszélyben vannak az uniós alapjogok

2019. január 16., szerda 21:33 | aznap frissítve

A jogállamiság megsértése és a gyűlöletbeszéd ellen emelt szót az alapvető jogok helyzetével kapcsolatban strasbourgi plenáris ülésén az Európai Parlament. A képviselők többsége szerint több tagállamban is veszélyben vannak az uniós alapjogok, írja az MTI.

A képviselők parlamenti állásfoglalásukban – amit a 390 szavazattal, 153 ellenszavazat és 63 tartózkodás mellet fogadtak el –felszólították az uniós intézményeket, értékeljék a jogállamiság tiszteletben tartását a tagállamokban.  Szerintük több tagállam megsérti a bevándorlók és menekültek alapjogait többek között azzal, hogy nem biztosít számukra hatékony hozzáférést a menekültügyi eljárásokhoz, vagy a visszatérési határozat meghozatala után nem adnak egyértelmű tájékoztatást a jogorvoslati lehetőségekről.

A képviselők határozottan elítélték a szélsőjobboldali mozgalmak terjedését, és hangsúlyozták, az unióban fel kell lépni az antiszemitizmus és az iszlamofóbia terjedése, és a leszbikus, homoszexuális, biszexuális, transznemű és interszexuális emberek megkülönböztetése és megbélyegzése ellen. Továbbá bírálták az EU hatástalanságát az uniós értékek súlyos és tartós megsértése elleni fellépésével kapcsolatban, valamint elítélték a véleménynyilvánítás és a gyülekezés szabadságának egyre gyakoribb korlátozását. 

Az állásfoglalással kapcsolatban Gál Kinga fideszes EP-képviselő azt nyilatkozta,

felháborító, hogy amíg a dokumentum hét paragrafust szentel az illegális migránsok alapvető jogainak, az európai nemzeti kisebbségek helyzetéről még csak említést sem tesz.

Szerinte a jelentés elfogadhatatlan, ugyanis arra ösztönzi a tagállamokat, hogy könnyítsék meg a humanitáriusnak nevezett migránsvízumok kiadását, hozzanak létre legális migrációs útvonalakat Európában, miközben elítéli azokat a tagállamokat, amelyek nem fogadnak be területükre illegális bevándorlókat.

Tőkés László fideszes EP-képviseló közleményében szintén bírálta az állásfoglalást és unióban "igen gyakran használatos kettős mérce alkalmazását".

Rovatok