Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó: A kormány nem vesz részt az Európai Parlament színjátékán

2019. január 22., kedd 16:11

Az elmúlt hetek tüntetései kapcsán a magyar demokrácia és jogállamiság állapotáról tartanak vitát az Európai Parlamentben. A kormány nem vesz részt rajta, Szijjártó Péter a választási kampányba illő színjátéknak nevezte az eseményt.

„A kormány részéről senki nem vesz részt ezen a vitán. Európai parlamenti választási kampány van, meghagyjuk a színjátékot azoknak, akik ebben részt kívánnak venni” – mondta Szijjártó Péter az MTVA kérdésére, hogy valamelyik kormánytag elutazik-e a jövő szerdai európai parlamenti vitára, ahol Magyarország lesz a téma. „Mi a magunk részéről az emberekre bízzuk a döntést az európai parlamenti választáson, és ha az új összetételű parlament kíván velünk konzultálni, akkor azt is ugyanúgy meg fogjuk vitatni és el fogjuk dönteni” – tette hozzá a külgazdasági és külügyminiszter.

A túlóratörvény elleni tiltakozás és a közigazgatási bíróságok felállítása miatt az európai Zöldek frakciója decemberben kezdeményezte az újabb európai parlamenti vitát Magyarországról.

Szeptemberben, amikor a Sargentini-jelentésről vitázott az EU képviselőtestülete, Orbán Viktor utazott el az eseményre.

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselői ettől függetlenül minden bizonnyal részt vesznek a vitán, tehát nem arról van szó, hogy képviselet nélkül marad a magyar kormány álláspontja Brüsszelben.

Az Európai Parlamentben nem tervezik, hogy határozatot fogadnának el a vita végén, tehát írásos és szavazatban mérhető eredménye nem lesz az összejövetelnek, viszont újból nyilvánosságot kapnak majd a magyar demokráciával kapcsolatos aggályok, és a kormánypártok álláspontja is, miszerint Magyarországot a migrációs politikája miatt támadja az EP bevándorláspárti többsége.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

Rovatok