Index Vakbarát Hírportál

A Brexit párt kikosarazta Salvinit

2019. június 5., szerda 18:48

Nem csatlakozik a brit Brexit Párt az olasz Liga vezette, Szabadság és Nemzetek Európája elnevezésű európai parlamenti frakcióhoz.

- közölte kedden Nigel Farage, aki 2016-ban elévülhetetlen érdemeket szerzett az Egyesült Királyság uniós kiválásáért indított népszavazási kezdeményezés sikerében, és alig másfél hónappal - a Brexit körüli huzavonák miatti elégedetlenséget meglovagolva - alapított egy új pártot, mely a bizarr módon Nagy-Britanniában is lebonyolított EP-választáson 31,6 százalékkal a legtöbb képviselői helyet szerezte

Farage ismét az olasz Öt Csillag Mozgalommal - a Liga koalíciós partnerével - kíván majd szövetséget alkotni, akárcsak az előző ciklusban, amikor frakciójuk Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája (EFDD) néven működött. A magát a jobb- és baloldaltól egyaránt távol tartó populista Öt Csillag nagyot bukott tavalyi országos választási sikeréhez képest.

Az EP szabályai szerint külön csoport létrehozásához minimum 25 képviselőnek kell megállapodnia legalább hét uniós tagállamból. A létszám önmagában könnyen meg is lenne, mivel a Brexit Párt nyerte a legtöbb mandátumot (29) egész Európában, egyelőre azonban kérdéses, hogy a másik feltételnek is sikerül-e eleget tenni. Idő azonban még van, hiszen a frakcióalakítási szándékot legkésőbb június 24-ig kell bejelenteni.

Egyébként miután a bevándorlóellenes populista pártoknak - az egyes tagállamokban aratott sikerek ellenére - nem sikerült az az európai szintű áttörés, amit Orbán Viktor megjósolt, a Fidesz is kifarolt a kampányban még barátként kezelt Salvini mellől, és szépen beült a néppárti frakcióba.

A lengyelek is nemet mondtak

Kizárt, hogy a Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) oroszbarát tömörülésekkel együtt csatlakozzon az olasz Liga által létrehozandó Szabadság és Nemzetek Európája (ENF) elnevezésű európai parlamenti frakcióhoz - közölte szerdán a lengyel Radio Wnet műsorában Jaroslaw Kaczynski pártelnök.

A Liga vezetőjéről, Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettesről beszélve Kaczynski azt mondta: "Salvinivel az a gond, hogy olyan tagokkal akarja az új csoportot megalapítani, amelyeket semmiképpen nem tudunk elfogadni. Ezek Le Pen asszony Nemzeti Tömörülése (RN) és az Alternatíva Németországnak (AfD)."Megtörténtek az egyesítésre irányuló javaslatok, de egy egyértelműen oroszbarát tömörüléssel ez számunkra elfogadhatatlan. Különösen a párt korábbi vezetője, (Marine) Le Pen asszony apja kapcsán" - jelentette ki Kaczynski.

A lengyel kormánypárt elnöke azt is mondta: Salvini nem annyira szélsőséges, hogy Le Pennel kell együtt lennie. 

(MTI)

Rovatok