Index Vakbarát Hírportál

Az EP liberális frakciója nem támogat fideszes jelölteket

2019. július 9., kedd 21:35 | aznap frissítve

Sem magyar, sem lengyel kormánypárti politikust nem látnának szívesen szakbizottsági elnökként és alelnökként az Európai Parlamentben. Részben a Momentum Mozgalom felszólalásainak hatására döntött így Emmanuel Macron pártjának EP-frakciója.

Az Európai Parlament liberális, integrációpárti frakciója, a Renew Europe (Európa Megújul) nem szavaz meg Fidesz–KDNP-s jelölteket az európai parlamenti szakbizottsági alelnökségekre, adta hírül közleményben a Momentum Mozgalom. A 444.hu számolt be róla, hogy az Emmanuel Macron nevével fémjelzett képviselőcsoport keddi ülésén a frakció tagjai egyhangúlag úgy döntöttek, hogy nem szavazzák meg sem a Fidesz, sem a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) jelöltjeit a parlamenti szakbizottságok elnöki és alelnöki pozícióinak megválasztásakor. 

Dacian Cioloş frakcióvezető ezt írta: „A Renew Europe az európai értékek mentén alakult, elkötelezetten támogatjuk a demokráciát és a jogállamiságot. Ezért holnap, a parlamenti bizottságok elnökeinek és alelnökeinek megválasztásakor, nem fogunk a 7-es cikkely szerinti eljárás alá tartozó országok kormányzó pártjainak jelöltjeire szavazni. A Renew Europe azt javasolja, hogy az EPP és az ECR állítson olyan jelölteket, akik valóban tiszteletben tartják a közös európai értékeket.”

Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője hozzátette: „Örülünk, hogy egy olyan frakcióhoz tartozunk, amely értékalapon politizál – nem adhatjuk ugyanis ahhoz a nevünket, hogy Európa-ellenes képviselők fontos uniós bizottságokat elnököljenek. Ez nem csak magyar kérdés, ez egy európai kérdés. Nem vagyunk hajlandóak megszavazni fontos pozícióba olyan pártoknak a képviselőit, akik épp olyan rendszereket működtetnek Magyarországon és Lengyelországon, amilyen rendszerek ellen a Momentum létrejött. Ez nem jelenti azt, hogy ne szavaznánk meg más, a Néppárt által jelölt tisztességes konzervatív politikusokat – nem a konzervatívok, hanem az Európa-ellenesek azok, akik elfogadhatatlanok számunkra.”

Az EP-képviselő kiemelte, hogy a nemzetközi frakció részben a momentumos politikusok felszólalásainak hatására jutott erre a döntésre.

A Fidesz–KDNP-s Járóka Líviát múlt héten választotta meg alelnökévé az Európai Parlament. Cseh Katalin, a Momentum másik EP-képviselője akkor gratulált, ugyanakkor hangot adott az elégedetlenségének, amiért az alelnökök kiválasztása előtt nem tisztázták a jelöltek párthovatartozását, sem Európáról alkotott víziójukat.

Cseh Katalin az EUrologusnak azt mondta: a képviselők nagy része új a parlamentben, nem ismerték a jelölteket. Ezért tartotta volna fontosnak, hogy az alelnökjelölteknek kérdéseket lehessen feltenni, neki is sok kérdése lett volna Járókához, akiről így többet tudhattak volna meg a többiek. Mindenesetre a két momentumos képviselő nagyon sok frakciótársukkal beszélt erről. „Ezek után én személy szerint nem tudok olyan liberálisról, aki megszavazta volna Járóka Líviát EP-alelnöknek” – jelentette ki Cseh Katalin. És mivel a fideszes képviselő relatíve kevés szavazatot kapott, azt feltételezi, hogy az EU-ellenes frakciók juttatták alelnöki székhez. 

A Renew Europe (amely az egykori liberális ALDE frakció, új liberális formációk, és az Emmanuel Macron vezett En Marche! EP-képviselőiből jött létre) összesen 108 képviselőt tudhat soraiban a 751 fős parlamentben, közülük 2-t ad a Momentum. 

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

Rovatok