Index Vakbarát Hírportál

Deutsch Tamás, Gál Kinga és Ujhelyi István bizottsági alelnök lesz az EP-ben

2019. július 10., szerda 17:11 | négy éve frissítve

11-6 arányban jóváhagyták Deutsch Tamás jelölését, két és fél évre alelnök lesz az Európai Parlamentben a költségvetési ellenőrző szakbizottságban. Gál Kinga is megkapta a többséget a biztonságpolitikai bizottságban. Bocskor Andreáról, Hidvéghi Balázsról és Trócsányi Lászlóról elhalaszották a szavazást, hogy egyelőre elkerüljék a vitát.

Deutsch Tamást és Gál Kingát, a Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselőit meggyőző többséggel megválasztották a költségvetési ellenőrző és a biztonságpolitikai szakbizottságok alelnökeinek az Európai Parlamentben. Más frakció nem állított velük szemben másik jelöltet. Az oktatási-kulturális, a belügyi és az alkotmányügyi szakbizottságban elhalasztották három másik fideszes alelnök megválasztását, hogy elkerüljék a velük kapcsolatos vitát. Ujhelyi István, az MSZP képviselője a közlekedési és idegenforgalmi szakbizottság alelnöke lett.

Szerdán délután alakultak meg a májusban megválasztott Európai Parlament szakbizottságai. Ezek azok a 28-76 közötti tagot számláló csoportok az EP-ben, ahol a jogalkotási munkának a tartalmi részét végzik témák szerint a képviselők. Az alakuló ülések első feladata, hogy megválasszák a szakbizottságok elnökét és alelnökeit. Szokás szerint egy elnököt és négy alelnököt választanak meg.

A liberális-integrációpárti és a szociáldemokrata frakció kedden és szerdán jelezte, hogy a tagjaik nem fogják megszavazni a magyar és a lengyel kormánypárt, a Fidesz–KDNP és a Jog és Igazságosság (PiS) jelöltjeit szakbizottsági alelnököknek. Azzal magyarázták a döntésüket, hogy nem támogatják olyan pártok jelöltjeit, amelyek EU-ellenes propagandát folytatnak, és aláássák az Európai Unió közös értékeit.

A szakbizottságok vezetői pozícióit úgy osztják el egymás között az EP-frakciók, hogy azok tükrözzék a választás eredményét. Ezen kívül, nem lehet például csak nőkből, vagy csak férfiakból álló elnökséget felállítani, és nem jöhet az egyes bizottságok összes alelnöke egyetlen tagállamból. Az a szokványos eljárás, hogy a frakciók előre kijelölik, hogy kit szeretnének elnöknek és alelnököknek, a bizottságok pedig megválasztják őket. Kivéve, hogy ha valamiért nagy ellenkezés övezi a javasolt jelölteket, ahogy korábban néhány alkalommal már megtörtént.

1994-ben Silvio Berlusconi pártjának elnökjelöltjét szavazta le a szakbizottság tagsága, 2014-ben pedig az olasz 5 Csillag Mozgalom elnökjelöltjére és a német Alternatíva Németországnak két alelnökjelöltjére mondtak nemet.

Öt Fidesz–KDNP-s képviselőt jelölt a frakciójuk, az európai néppárti frakció szakbizottsági alelnökségekre:

A Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) frakció egy magyar jelöltet állított:

A CULT bizottság halasztott, hogy elkerülje az összetűzést

Az elsőként összeülő CULT bizottság megválasztott két alelnököt szerda délután, ezután azonban a szokásokkal ellentétben leálltak a szavazással. A frakcióvezetők közötti előzetes megegyezés értelmében ugyanis két vitás jelölt következett volna. A bizottság elnöke nem akarta nézeteltéréssel indítani a szakbizottság munkáját, és hogy „megőrizzék a békés hangulatot” – fogalmazott – a következő ülésre, július 23-ára halasztotta a két fennmaradó alelnök, köztük a magyar, néppárti jelölt, Bocskor Andrea megválasztását. Bocskor Andrea az előző ciklusban a CULT bizottság alelnöke volt.

A LIBE elnapolta Hidvéghi Balázs megválasztását

Az állampolgári jogokkal és belügyekkel – többek között a menekültügyi jogszabályokkal – foglalkozó LIBE bizottságban az Európai Néppárt koordinátora bejelentette, hogy jelölik Hidvéghi Balázst harmadik alelnöknek. A szabályok értelmében az elnök megkérdezte, hogy másik frakció jelöl-e valaki mást. A néppárti küldöttség látható bosszúságára előállt egy másik jelölt: a francia zöldpárti Damien Carême. Az Európai Néppárt küldöttsége ezután pár perc szünetet kért, hogy megbeszélhessék, mit tegyenek.

A frakciók koordinátorai összegyűltek a terem közepén, majd pár perc tárgyalás után az EPP koordinátora, a máltai Roberta Metsola azt javasolta, hogy halasszák el a harmadik alelnök megválasztását a következő alkalomra. A liberális és a zöld koordinátorok felszólaltak, és udvariasan egyértelművé tették: azt várják az Európai Néppárt frakciójától, hogy olyan jelöltet állítsanak, akit el tud fogadni a bizottság többsége.

CONT: Deutsch Tamást és a cseh kormánypárti jelöltet is megválasztották

A költségvetési ellenőrző bizottságban nem történt meglepetés: titkos elektronikus szavazással megválasztották Deutsch Tamást negyedik alelnöknek, 11-6 arányban. Előtte megválasztották a populistának és EU-ellenesnek tartott cseh kormánypárt jelöltjét, Martina Dlabajovát is, harmadik alelnöknek. A költségvetési visszaélések felderítésével is megbízott EP-szakbizottság másik két alelnöke a szociáldemokrata frakcióból került ki. A szakbizottság elnökének a Bajor Keresztényszociális Unió (CSU) képviselőjét, Monika Hohlmeiert választották.

ACFO: nem jutottak el Trócsányi Lászlóig

Az alkotmányügyi szakbizottságban megválasztották elnöknek az olasz konzervatív Antonio Tajanit. Ezután rögtön az első alelnök, a flamand nacionalista (Vlaams Belang-os) Gerolf Annemans megválasztásán fennakadtak. Őt a nemzeti jobboldali Identitás és Demokrácia frakció jelölte. Ez Marine Le Pen és Matteo Salvini pártjainak frakciója, velük szemben a Fidesszel szembeninél nagyobb és egyértelműbb ellenállás alakult ki az Európai Parlamentben: múlt héten mindkét jelöltjük kiesett a versenyből az EP alelnökségére.

A bizottság titkos, papíralapú szavazást kért, amelyen Gerolf Annemans alulmaradt a német szociáldemokrata Gabriele Bischoff-fal szemben, 17-8 arányban.

A másik három alelnök-jelöltről, köztük Trócsányi Lászlóról elhalasztották a szavazást jövő hétfőre.

SEDE: Gál Kingát titkos elektronikus szavazáson megválasztották 

A külügyi szakbizottság biztonság- és védelempolitikai albizottságában megválasztották Gál Kingát második alelnöknek. A szociáldemokrata frakció titkos elektronikus szavazást kért, de nem állítottak Gál Kingával szemben más jelöltet.

TRAN: az MSZP-s Ujhelyi István ismét alelnök lett

A közlekedési és turisztikai bizottság Ujhelyi István szocialista képviselőt választotta a harmadik alelnökévé. Ujhelyi az elmúlt öt évben is alelnöke volt a parlamenti szakbizottságnak, amelyben a turizmussal kapcsolatos ügyekért és programokért felelt, ezt a munkát kívánja folytatni a következő években is.

A következő időszak kiemelt céljaival kapcsolatban Ujhelyi azt mondta: sürgető feladat a tömegturizmus negatív társadalmi és regionális problémáinak kezelése, ahogyan a fenntartható és ökobarát turizmus kereteinek népszerűsítése is, de hasonlóan kiemelt feladatnak nevezte a fapados légitársaságok utasjogi szempontból visszás gyakorlatának vizsgálatát. Ez utóbbival kapcsolatban emlékeztetett, hogy szakmai szervezetekkel és szakújságírókkal közösen már zajlik egy olyan „fapados etikai kódex” összeállítása, amely a hamarosan felálló új Európai Bizottság asztalára kerül. 

A megválasztott szakbizottsági elnökök és alelnökök listáját az Európai Parlament közleményében böngészheti, ezen az oldalon.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

Rovatok