Index Vakbarát Hírportál

Elhalasztották a fideszes alelnök megválasztását az EP-bizottságban

2019. július 22., hétfő 15:56 | aznap frissítve

Az Európai Parlament kulturális és oktatási szakbizottsága újból elhalasztotta a Fidesz-KDNP-s jelölt, Bocskor Andrea megválasztását a szakbizottság negyedik alelnökének.

Két héttel ezelőtt kiderült, hogy a parlamenti szokásokkal ellentétben a szakbizottság többsége nem támogatja a Fidesz-KDNP küldöttség politikusát a pozícióra, hiába jelölte őt az európai néppárti frakció, és hiába egyeztek meg egymás között a parlamenti frakcióvezetők a jelöléséről.

Az európai parlamenti tisztségeket a választási eredmények arányában osztják el egymás között. Ennek értelmében ez a pozíció az Európai Néppárt képviselőcsoportjának, és azon belül a Fidesz-KDNP küldöttségnek jutott. A néppárti frakció Bocskor Andreát jelölte, aki az előző törvényhozási ciklusban már volt a szakbizottság alelnöke.

A törvényhozási ciklus azzal kezdődik az Európai Parlamentben, hogy a képviselők megalakítják az EP szakbizottságait. Ezek 28-76 közötti tagot számláló csoportok, ahol a jogalkotási munkának a tartalmi részét végzik témák szerint a képviselők. Az alakuló ülések első feladata, hogy megválasszák a szakbizottságok elnökét és alelnökeit. Szokás szerint egy elnököt és négy alelnököt választanak meg.

Néppárt: Bocskor Andrea jó jelölt, öt évig dolgoztunk vele

Michaela Šojdrová, a néppárti frakció koordinátora kérte, hogy halasszák el a szavazást. Arra hivatkozott, hogy nem sikerült egyetértésre jutni a szakbizottság tagjai között a jelölésekről. Visszautasította azt a javaslatot, hogy másik jelöltet állítson a Néppárt. Egyrészt azért, mert a belső elosztási rendszerük ezt nem teszi lehetővé – magyarázta, – másrészt azért, mert Bocskor Andreát személyesen is jó jelöltnek tartja. Aktív képviselő, akivel öt éven át jól dolgoztak együtt, mondta Michaela Šojdrová a magyar politikusról.

A CULT szakbizottságban az EP-képviselők többsége a Fidesszel szembeni ellenérzésük miatt nem támogatja Bocskor Andrea jelöltségét, és ugyanebből az okból tiltakoztak két másik szakbizottságban is a Fidesz-KDNP-s alelnökjelöltek, Hidvéghi Balázs (állampolgári jogi bizottság) és Trócsányi László (alkotmányos ügyek bizottsága) ellen.

Az EP-ben nem díjazzák a jobboldali, EU-ellenes pártokat

A Fideszen kívül több másik, az Európai Unió elleni propagandát folytató jobboldali párt is hasonló tiltakozással nézett szembe az előző hetekben az Európai Parlamentben. A nemzeti jobboldali Identitás és Demokrácia frakció jelöltjeit leszavazták az Európai Parlament alelnökségére július elején. A lengyel Jog és Igazságosság képviselője, a volt miniszterelnök Beata Szydlo háromszor is elbukott azokon a szavazásokon, amelyek az elnökségéről döntöttek a foglalkoztatásügyi szakbizottságban.

Deutsch Tamást és Gál Kingát, a Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselőit viszont meggyőző többséggel megválasztották a költségvetési ellenőrző és a biztonságpolitikai szakbizottságok alelnökeinek az Európai Parlamentben. Más frakció nem állított velük szemben másik jelöltet. Ujhelyi István, az MSZP képviselője a közlekedési és idegenforgalmi szakbizottság alelnöke lett.

Az oktatási-kulturális, az állampolgári jogi-belügyi és az alkotmányügyi szakbizottságban is szeptember elején szavazhatnak újra a három fideszes alelnökjelöltről.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

Rovatok