Index Vakbarát Hírportál

Budapestre jön Orbánnal tárgyalni a radikális Matteo Salvini

2019. április 20., szombat 07:12 | aznap frissítve

Budapestre jön május elején az EP-választáson az EU-kritikus erőket összefogni kívánó Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes – írja a Magyar Nemzet. Salvini május 2-án érkezik, hogy tárgyaljon Orbán Viktorral arról, milyen együttműködésre lát lehetőséget a május 23-26. közötti EP-választások után megalakuló új Európai Parlamentben.

Salvini a bevándorlásellenes, szélsőséges, Brüsszel- és elitkritikus európai pártok összefogásának szorgalmazója. Április 8-ra Milánóba  összehívott  húsz olyan európai uniós pártot, amelyeket hasonló ideológiájúnak tart, hogy a majdani EP-ben egy új politikai együttműködést, új pártszövetséget hozzanak létre.

A meghívottak között volt a német radikális jobboldali párt, az Alternatíva Németországnak (AfD) éppúgy, mint a most még a kereszténydemokrata és a konzervatív pártokat tömörítő Európai Néppárthoz tartozó Fidesz. A tanácskozáson akkor végül csak négy párt képviselői jelentek meg, sokak mellett – mint például a Marine Le Pen vezette francia Nemzeti Tömörülés, a holland Geert Wilders Szabadságpártja – a Fidesz nem képviseltette magát. Salvini vélhetően ennek hatására döntött úgy, hogy Budapesten keresi fel Orbánt. 

Salvini kezdeményezéséhez egyelőre a pártja, az olasz Liga mellett az AfD, egy dán párt, valamint az FPÖ, az osztrák Szabadságpárt csatlakozott. Az EP-választáson Olaszországban a Liga lehet az egyik legsikeresebb, 

Rovatok