Index Vakbarát Hírportál

Van, aki Orbán Viktort szeretné az Európai Bizottság élére

2024. május 22., szerda 06:24

A Neue Kronen Zeitung az osztrák Szabadságpárt EP-listavezetőjének gondolatmenetét ismertette nemrég. Harald Vilimsky úgy látja, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnököt kellene kinevezni az Európai Bizottság élére.

A HVG a világlapok cikkeiből válogatott, amelynek magyar vonatkozásait emeljük ki. A Financial Times szerint nagy dilemma, hogy felgyógyulása után Robert Fico új lapot nyit, vagy bosszút kíván-e állni, megszilárdítva a hatalmát. A szlovák vezetőre idáig az volt a jellemző, hogy fokozta a társadalom megosztottságát.

Az őszi választások előtt az EU, Ukrajna és a migráció ellen kampányolt, ám a győzelem után nem próbálta meghiúsítani Kijev megsegítését, szemben szövetségesével, Orbán Viktorral. Ezért azután Brüsszel, jó néhány emberi jogi szervezet, valamint a liberális ellenzék arra figyelmeztetett, hogy az ország ugyanolyan tekintélyuralmi irányba halad, mint Magyarország.

A Neue Kronen Zeitung arról ír, hogy az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) EP-listavezetője felvetette Orbán Viktor kinevezését az Európai Bizottság élére. Harald Vilimsky szerint ez a lépés „egész Európának jót tenne”, mert a magyar miniszterelnök az egész uniós vezetés ellenpontjának számít, egyben garancia volna, hogy ne folytatódjon az illegális bevándorlás.

A képviselő  cáfolta, hogy az FPÖ eltörölné az európai képviselők közvetlen megválasztását, pedig februárban még megfontolásra érdemesnek nevezte Orbán Viktor kezdeményezését.

A Politico cikkében arról is ír, hogy az uniós illetékesek attól félnek, hogy a NATO-n belül nagyobb rombolást tud okozni, mint magyar kollégája, aki pedig késleltette a finnek és a svédek belépését. A brüsszeli lap megjegyzi, hogy mindkét vezető elutasítja, hogy Mark Rutte holland miniszterelnök legyen az új főtitkár.

Ám brüsszeli források elárulták, hogy a színfalak mögött Fico egyáltalán nem olyan vehemens, mint nyilvánosan. „Szóval nem azt csinálja, mint Orbán” – jegyzik meg.

Rovatok