Index Vakbarát Hírportál

Közülük dől el, ki vezeti öt évig Európát

2024. május 15., szerda 07:23

Nem mindegyik pártcsalád állított csúcsjelöltet az EP-választásra, akit az Európai Bizottság élén szeretnének látni – mindezt annak ellenére, hogy az elmúlt öt évben a pozíciót betöltő Ursula von der Leyennel sokan nem elégedettek. De kik a jelöltek, kinek van nagyobb esélye behúzni az EB-elnökséget, vagy 2019-hez hasonlóan ezúttal is feledésbe merül majd az úgynevezett Spitzenkadidat-rendszer? Utánajártunk.

Idén június 6–9. között tartják az európai parlamenti választásokat, ami során a 27 tagállam választói arról döntenek, ki képviselje az elkövetkezendő öt évben az egyetlen, közvetlenül a választók által választott uniós intézményben az érdekeiket.

Az Európai Parlamentnek társjogalkotó szervként van ráhatása az uniós politika alakulására, ráadásul a 2009-es lisszaboni szerződés óta az Európai Bizottság elnökét a tagállamok állam- és kormányfőiből álló Európai Tanács javaslatára az Európai Parlament szavazza meg, ami emellett a biztosokat is meghallgatja, mielőtt kinevezésükről szavaznának – öt éve például ezen a meghallgatáson szavazta le Trócsányi László biztosi jelölését.

Emiatt 2014-ben és 2019-ben is megpróbálkoztak az úgynevezett Spitzenkandidat-rendszerrel, azaz minden európai pártcsalád már a választás előtt megnevezte, amennyiben a választásokat megnyerő pártcsalád létre tud hozni egy koalíciós többséget az Európai Parlamentben, akkor kit szeretnének az Európai Bizottság élére.

AZONBAN MÍG 2014-BEN JEAN-CLAUDE JUNCKER ESETÉBEN MŰKÖDÖTT, 2019-BEN MANFRED WEBER ESETÉN MÁR NEM.

Mint ismert, 2019-ben hiába volt az Európai Néppárt vezető jelöltje a bajor CSU-s Manfred Weber, őt végül többek között az akkor még szintén a Néppártban helyet foglaló Orbán Viktor magyar miniszterelnök és a liberális ALDE-ba igyekvő Emmanuel Macron francia elnök összefogásával megbuktatták.

Mivel Weber az EP-ben sem tudott többséget felmutatni, így sokáig úgy nézett ki, hogy a szocialisták jelöltje, Frans Timmermans lehet a következő EB-elnök – többek között az EPP-s Angela Merkel érvelt mellette –, az Európai Tanács végül a bukott német honvédelmi minisztert, Ursula von der Leyent ajánlotta, akit eleinte még Orbán Viktor is támogatott.

Ugyan a Spitzenkandidat-rendszert akkor sokan temették, az Európai Parlament továbbra is kitart mellette. A mostani választások előtt közzétettek egy tanulmányt, hogyan lehetne megreformálni a rendszert, a decemberi plenáris ülésen pedig elfogadtak egy állásfoglalást, ahol ismét felszólították az európai pártcsaládokat, nevezzék meg a mostani választás előtt az Európai Bizottság élére a jelöltjüket.

Ennek pedig a jelenleg képviselőcsoportokkal rendelkező hét pártcsalád nagy része eleget is tett,

így ha 2019-hez képest a tagállamok nem fúrják meg a rendszert, akkor közülük fog kikerülni az Európai Bizottság leendő elnöke.

De kik is ők, mit kell róluk tudni és mit szeretnének az Európai Bizottság élén elérni?

Ursula von der Leyen, Európai Néppárt

A legismertebb – egyben a legesélyesebb – jelölt a német CDU politikusa, az elmúlt öt évben az Európai Bizottságot irányító Ursula von der Leyen.

A 65 éves politikus sokáig kétértelműen fogalmazott jövőbeni terveit illetően, de a tavaly szeptemberi évértékelője eleve egy kortesbeszéd volt, ahol eddigi elért eredményei mellett olyan jövőbeni szakpolitikai tervekről is beszélt, amikről már akkor biztos volt, júniusában lejáró mandátumáig nem tud belekezdeni – emiatt valószínűsíthető volt, hogy újrázásra készül.

A jelöltek közül egyértelműen ő a legesélyesebb, ugyanakkor hiába valószínű, hogy az EP-ben pártcsaládja fogja adni a legnagyobb képviselőcsoportot, az utóbbi évek több botránya miatt egyáltalán nem biztos annyira a helye – a Pfizergate mellett az Európai Parlament kritizálta a decemberi EU-csúcs előtt a Magyarországnak járó befagyasztott uniós források egy részének feloldása miatt, ahogy amiatt is többen aggályosnak találták – köztük az Európai Bizottság négy tagja –, hogy egy új uniós szervezet élére párttársát szerette volna jelölni.

Emellett pedig az Európai Bizottság jelenlegi elnöke azon is aggódhat, hogy

a 2019-ben részben Emmanuel Macron közbenjárására megválasztott von der Leyen mögé a francia elnök eddig nem állt be nyilvánosan.

Ennek ellenére, amennyiben nem lesz a 2019-hez hasonló fiaskó az Európai Tanácsban a jelöltállítás kapcsán, akkor valószínűleg az ET újabb öt évre őt fogja javasolni a Bizottság élére.

Nicolas Schmit, Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége

A 70 éves luxemburgi Nicolas Schmit jelölése sokakban meglepetést keltett, amikor felmerült mint az Európai Szocialisták Pártja csúcsjelöltje, mivel az uniós berkeken kívül nem sok mindenkinek cseng ismerősen a politikus neve.

Pedig Schmit az elmúlt öt évben az Európai Bizottság munkaügyi és szociális jogokért felelős biztosa volt, míg előtte 9 évig hazájában volt ugyanezen témákkal foglalkozó miniszter.

A választás azonban nem emiatt esett rá, hanem mert a szocialisták kifogytak a nagy nevekből.

Leghíresebb uniós politikusuk, a 2019-ben még csúcsjelöltként is elinduló Frans Timmermans tavaly otthagyta a brüsszeli életet, hogy visszatérjen a holland politikába, míg másik nagynevű szocialista biztosukat, a szlovák Maros Sefcovicot a brüsszeli buborékon kívül nem sokan ismerik – esetleg még Londonban, mivel az EU-ban ő volt a brexit főtárgyalója –, ráadásul pártját, a Robert Fico vezette Smer–SD-t épp felfüggesztették a pártcsaládból.

Schmit egyébként a jelöltségét bemutató eseményen arról beszélt, biztosként javítana az emberek életén, védené a demokráciát és vezetné a klímaváltozás elleni harcot, azonban túl sok esélye nincs, hogy a júniusi EP-választások utáni EU-csúcson a tagállamok állam- és kormányfői az ő nevét húzzák elő a kalapból mint a jelöltjüket az Európai Bizottság élére.

Valérie Hayer, Renew Europe

A liberálisok a liberális pártcsaládokat összefogó Renew Europe képviselőcsoport-vezetőjét, a 39 éves francia EP-képviselőjüket, Valérie Hayert jelölték csúcsjelöltjüknek, annak ellenére, hogy a korábban ügyvédként dolgozó Hayer mindössze öt éve került az uniós politikába mint képviselő – igaz, már 2015 óta párttag volt egy jobbközép francia pártnak, míg Macron berobbanásával 2017-ben csatlakozott annak pártjához.

Hayer esélyeiről sokat elmond, hogy rajta kívül még a Renew-ban helyet foglaló két másik liberális pártcsalád, az ALDE és az EDP is állított jelöltet, ráadásul az Euractivnak több képviselőcsoporti bennfentes elárulta,

se Hayernek, se a másik két liberális csúcsjelöltnek nincsenek ambíciói az Európai Bizottság élére, jelölésük mindössze a Renew-kampány irányának és szakpolitikai céljaik meghatározásáról szól.

Ráadásul a francia EP-képviselő nevét az utolsó pillanatban rántották elő, a liberálisok fő kampánytémája pedig 2019-hez képest nem a környezetvédelem, hanem a honvédelem.

Német–holland szövetség a Zöldek élén

Csakúgy, mint a liberálisok, a zöldpártokat, ökobaloldali és közvetlen demokráciáért harcoló kalózpárti pártokból álló Zöldek is több csúcsjelöltet neveztek meg a zöldpártokra jellemző társelnöki pozíciók miatt.

A választás így a Zöldek képviselőcsoportjának egyik elnökére, az uniós berkekben és odahaza is ismert német Terry Reintkére esett, akinek csúcsjelölttársa a 2009 óta EP-képviselőként dolgozó holland Bas Eickhout lett, aki az első csúcsjelölti vitán is részt vett a Zöldeket képviselve.

Az esély, hogy végül a Zöldek adják az Európai Bizottság elnökét, rendkívül csekély, hiszen az előzetes mandátumbecslések szerint a 2019-es választások után negyedik legnagyobb képviselőcsoporttal rendelkező Zöldek valószínűleg a hatodik helyre is visszacsúszhatnak.

A Zöldeket az uniós integrációpárti helyett erősebb nemzetállamokat elképzelő jobboldali-konzervatív Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR), de még az EU-szkeptikus jobboldali-szélsőjobboldali populistákat összefogó Identitás és Demokrácia (ID) is jóval több képviselőre számíthatnak, mint a zöldek – erről itt írtunk bővebben.

Walter Baier a szélsőbal élén

A jelenleg legkisebb – és vélhetően a választások után is annak maradó – képviselőcsoport a szélsőbaloldali, kommunista és balközép, az EU-integrációval szemben kritikus és globalizációellenes pártokból álló Baloldalnak nevezett pártcsalád is az esélytelenek nyugalmával a szocialisták taktikáját követve egy nem túl ismert jelöltet választottak, az osztrák kommunista párt, Walter Baier politikusát téve meg a saját csúcsjelöltjének.

Annak ellenére, hogy Baier már 1977 óta aktív politikus, a közgazdász-végzettségű kommunista leginkább könyvei miatt lehet ismert, mintsem politikai pozíciói miatt – abból ugyanis karrierje során nem sok akadt, pedig 2003-ban a pártcsalád alapítói között volt.

Egyébként annak ellenére, hogy Baier 2022 decembere óta az Európai Baloldal pártcsalád elnöke, csúcsjelöltségéről sokat elárul,

hogy míg a pártcsalád kampányát ő vezeti, addig az Osztrák Kommunista Párt EP-listáján nem is szerepel,

azaz Baier csak abban az esetben dolgozhatna a választásokat követően az Európai Unióban, ha tényleg Európai Bizottság-elnök vagy biztos válna belőle, hiszen EP-képviselő már biztosan nem lesz.

Az el sem induló vagy nem valódi jelöltet állító konzervatívok és szélsőjobboldaliak

A Spitzenkadidat-rendszer hiányosságára rámutatva az EU-szkeptikus, nemzetállamokra épülő unió mellett kampányoló ECR kampánynyitó rendezvényén hivatalosan bejelentette, hogy ugyan programmal készülnek, de csúcsjelöltet nem állítanak. Közleményükben kijelentették, hogy ők eleve nem hisznek a rendszerben, sőt,

az ECR szerint az egész csúcsjelöltség felesleges.

A Politico és a Maastrichti Egyetem által rendezett vitán így az ECR-t senki sem képviselte, viszont a tőlük jobbra álló, szélsőjobboldali-populista Identitás és Demokrácia (ID) pártcsalád arra a dán Anders Vistisent delegálta, aki elmondása szerint ettől nem lett a szélsőjobboldaliak csúcsjelöltje. Ráadásul a pártcsaládon belüli viták miatt az ID nemhogy csúcsjelöltet, még saját kampányprogramot se fogadott el, amit az Euractivnak a képviselőcsoport alelnöke, az AfD-s Gunnar Beck úgy értékelt, hogy 2019-ben a megalakulásuknál már lefektették a programjukat.

Ennek ellenére a legtöbb mandátumbecslés szerint az ID vagy az ECR akár a harmadik legnagyobb képviselőcsoport is lehet majd a választások után az EP-ben,

mivel nagy verseny lesz köztük és az előző választás után a helyet megcsípő liberális Renew között, hogy végül mely párt fog a Néppárt és a szocialisták után a dobogó harmadik fokára felérni.

(Borítókép: Ursula von der Leyen sajtótájékoztatót tart az Európai Bizottság épületében 2020. március 4-én. Fotó: Leon Neal / Getty Images)

Rovatok