Index Vakbarát Hírportál

Donáth Anna nem fogadta el a vita feltételeit, reagált a köztévé

2024. május 27., hétfő 10:54

Mint ismert, Donáth Anna nem fogadta el az MTVA által május 30-ára meghirdetett, EP-listavezetők közötti vita feltételeit, az erről szóló nyilatkozatot „lelkiismereti okokból” nem írta alá. Most megérkezett a köztévé válasza.

Donáth Anna, a Momentum elnöke közösségi oldalán számolt be arról a múlt héten, hogy új feltételt szabott az MTVA a köztévés vitán való részvételre.

Alá kellett volna írnom egy nyilatkozatot, amiben egyrészt vállalom, hogy kizárólag a köztévé által szabott témákban szólalok meg. Másrészt azt is vállalnom kellett volna, hogy ha a köztévé valamelyik szerkesztője úgy ítéli meg, hogy számukra nem komfortos a véleményem, akkor lekeverhetnek és a vitából kizárhatnak

– írta Donáth Anna, aki szerint ezt a beleegyezésétől függetlenül „egyébként is megtehetik, hiszen a kormány propagandatévéjéről van szó”. 

A Momentum elnöke úgy véli, a képviselői esküje és a saját lelkiismerete elárulása lett volna, ha aláírását adja a cenzúrához. Továbbá kifejezetten provokációnak érezte, hogy az általuk diktált vitafeltételekhez olyan módon kellett volna a nevét adnia, mint „az akaratommal mindenben egyezőt”. Ezt követően megírta az MTVA-nak, hogy a vitán ott lesz, de a nyilatkozatot lelkiismereti okokból nem tudja aláírni.

Most megérkezett a köztévé válasza. Meghátráltak. „Szeretettel” várnak. Én továbbra is abban hiszek, hogy érték alapon kell politizálni. És nem játszom a játékszabályaik szerint. Ahogy a Momentum sem

– tette hozzá. 

Néhány nap van hátra a vitáig

Mint ismert, a köztévé által szervezett nyilvános vitát május 30-án tartják meg a Várkert Bazárban. Az adás este nyolckor kezdődik, és az M1 közvetíti élőben. Tervezett időtartama körülbelül 100 perc lesz. A vita feltételeit Magyar Péter is kifogásolta, amelyről ebben a cikkünkben olvashat részletesen.

A szabályzatban többek között az szerepel, hogy egy listavezető hozzászólására a vita alatt összesen 8 perc áll rendelkezésre, 5 hozzászólás formájában. A listát állító szervezetek delegáltjai első körben 1 percben bemutatkoznak, majd a 3 témakörben, témakörönként 2–2 percben fejtik ki véleményüket, utolsó körben pedig 1 percben reagálnak az előttük elhangzottakra.

Rovatok