Index Vakbarát Hírportál

Visszaállíthatnák a schengeni határokat

2011. május 3., kedd 12:38

Lehetővé tenné a schengeni övezetben a határellenőrzés ideiglenes visszaállítását az Európai Bizottság új menekültügyi stratégiája. Ám míg a franciák és németek a határellenőrzés újbóli bevezetésén ügyködnek, Románia és Bulgária épp ellenkezőleg, a határaikon jelenleg még kötelező ellenőrzés eltörlését szorgalmazza. Az uniós tagországok vezetői várhatóan júniusban tárgyalnak a módosításról, de hogy az EP mikor szavaz a kérdésben, azt egyelőre nem lehet tudni.

Az elmúlt hónapokban a nyugati országokba tartó, észak-afrikai menekültáradat miatt Franciaország ideiglenesen visszaállította az ellenőrzést határai egy részén, így feltartóztatva az Olaszországból érkező főként tunéziai menekülteket. Róma eközben az általa kibocsátott ideiglenes tartózkodási engedéllyel viszont épp arra próbálta sarkallni az országban egyre sokasodó emigránsokat, hogy a dokumentummal a kezükben nyugodtan álljanak tovább a többi schengeni országba.

A kialakult helyzet miatt az Európai Bizottság úgy döntött, a schengeni övezet eddigi, kormányok közötti működési gyakorlata helyett egy jogi szabályozással közösségi keretek közé terelné az övezet működtetését. A napokban elkészült menekültügyi stratégiájában, melyet szerdán mutat be a testület Brüsszelben, olyan mechanizmus létrehozását javasolják, mely bizonyos esetekben lehetővé tenné a Schengen-övezet tagállamai számára, hogy ideiglenesen visszaállítsák a rendszeres ellenőrzést valamelyik belső határszakaszukon, írja a BruxInfo.hu .

Barroso is egyetért a módosítással

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke még a múlt héten kapta meg Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök és Nicolas Sarkozy francia elnök közösen írt levelét, amelyben a két politikus azt kérte: tegyék lehetővé a tagállamok számára, hogy időlegesen visszaállítsák a határellenőrzéseket.

Barroso április 29-i válaszában ezt írta: „A határok átmeneti visszaállítása egyike a lehetőségeknek, feltéve, hogy ez pontosan és egyértelműen meghatározott feltételek alapján történik, amely így a schengeni egyezmény megerősítésének eleme is lehet.”, írja az euractiv.hu.

A mechanizmust csak végső lehetőségként lehetne alkalmazni, igazán kritikus helyzetben, korlátozott és előre meghatározott időtartamra. A testület elképzelései szerint egy tagállam akkor állíthatná vissza ideiglenesen a határellenőrzést, ha egy másik tagország nem teljesíti a külső határellenőrzésre vonatkozó kötelességeit, vagy ha hirtelen migrációs nyomás alá kerül egy-egy határszakasz.

A tagállamok számára már most is van rá lehetőség, hogy átmenetileg visszaállítsák a határellenőrzéseket: ezzel az eszközzel élt például Németország is, amikor azt akarta megakadályozni, hogy külföldi futball-huligánok jussanak el a focimeccsekre. Bennfentesek szerint azonban az új szabályozás több lehetőséget adna a tagállamoknak hasonló intézkedések végrehajtására és a határok átmeneti ellenőrzésére.

Ilyen lehetne az Európai Határfelügyeleti Rendszer kiteljesítése, vagy az az adatbázis, mely az EU-n kívüli, rendszeresen az unióba utazó állampolgárok határátlépését gyorsítaná. A testület hamarosan javaslatot tesz az uniós vízumpolitika reformjára, jövőre pedig az illegális határátlépők visszatoloncolását és különböző, mobilitást ösztönző programokat veszi górcső alá.

Barroso a mediterrán országok kapcsolatainak szorosabbra fűzését is felvetette, mint a bevándorlók miatt kialakult válság kezelésének egyik legfontosabb elemét. „A Bizottság úgy véli, hogy csak a Mediterráneum déli részének országai közötti megerősített partnerség oldhatja meg tartósan a jelenlegi migrációs nyomást” - írta válaszlevelében.

Bulgária és Románia már jönne befelé

Románia után Bulgária is teljesítette a schengeni csatlakozás technikai feltételeit, állapította meg a Tanácson belül működő Schengen Értékelő Csoport (Sch-Eval). Szakértőik ugyanis március végén három napig vizsgálódtak a bolgár-török, és a bolgár-görög határon, tanulmányozva, hogy a szófiai hatóságok milyen hatékonysággal védik az illegális bevándorlóktól az EU délkeleti határszakaszát.

A határellenőrzés nélküli övezeti tagságra aspiráló Románia és Bulgária már az uniós csatlakozása óta dolgozik a kritériumok teljesítésén, a tagállamok viszont már a folyamat legelején kinyilvánították: a két ország csak együtt léphet be a Schengen-zónába. Magyarország, mint soros elnök, tavaly év végén 2011 márciusára időzítette a csatlakozás dátumát, ám ez a német és francia aggályok miatt várhatóan októberre tolódik át.

Sokáig eltarthat a megvalósítás

Az Európai Bizottság szerdán ismertetendő javaslatai csak akkor lépnek majd valóban életbe, ha az Unió mind a 27 tagállama, valamint az Európai Parlament is elfogadja. A tagállamok vezetői június 24-ei csúcstalálkozójukon tárgyalnak a kérdésről, és csak ha elfogadják az előterjesztést, kerül az a Parlament elé. Ez pár hónap alatt is megvalósulhat, de az is elképzelhető, hogy több, mint egy évig elhúzódhat.

Amennyiben elfogadják, az új intézkedés az Európai Unió egyik legfontosabb vívmányát, a határok nélküli Európát, az útlevél nélküli utazás szabályait fogja megváltoztatni, ám így könnyebb lesz a tagállamoknak az illegális bevándorlók ellen küzdeni.

Rovatok