Index Vakbarát Hírportál

Az új EU-szerződésben sem értenek egyet a magyar képviselők

2011. december 22., csütörtök 16:36

Szerdán rendkívüli együttes ülésen vitázott az EP Gazdasági és Monetáris-, valamint az Alkotmányügyi Bizottsága arról a kormányközi megállapodás-tervezetről, amely az euróválságot hivatott megoldani. Az Európai Parlament ugyanis korábban már többször leszögezte: ragaszkodik a válságkezelés döntéshozatali folyamatában való részvételhez. Ennek érdekében már fel is állított egy három tagú képviselői delegációt Elmar Brok néppárti, Roberto Gualtieri szocialista és Guy Verhofstad liberális képviselők részvételével.

A rendkívüli bizottsági ülésen részt vett két magyar képviselő, szocialista Gurmai Zita és a néppárti Pelczné Gáll Ildikó eltérően értékelte az MTI-nek az este véget ért vita eredményeit. A Gurmai Zita óvatos optimizmussal nyilatkozott, szerinte a vita egyszerre volt szenvedélyes és konstruktív, és azt állította, hogy a nehéz feladat ellenére az Európai Parlament mindent megtesz az euróválság megoldásáért. A szocialista képviselő a lehetséges döntéssel kapcsolatban diplomatikusan azt mondta, hogy a Parlamentnek a döntéshez valamennyi szempontot és álláspontot mérlegelnie és látnia kell.

A sarkosabban fogalmazó Pelczné Gáll Ildikó viszont azt emelte ki, hogy az euróválságot megoldani hivatott kormányközi megállapodás-tervezet „jelen formájában nem más, mint egy délibáb”, amit szerinte alátámaszt a piacok kivárása is. A néppárti képviselő azt is kifogásolta, hogy bár a dokumentum részben tartalmazza az Európai Parlament által ősszel megalkotott gazdasági kormányzásról szóló hatos jogszabálycsomagot, de annak bizonyos feltételein indokolatlanul szigorított. Pelczné Gáll Ildikó szerint az Európai Bíróság (EB) adósságfék-ellenőrző szerepének tervezete is kifejezetten nyugtalanító, mert végső soron a nemzeti alkotmánybíróságok jogköreit csorbíthatná.

Rovatok