Index Vakbarát Hírportál

Reformagendát hirdetett az Európai Parlament

2012. január 3., kedd 16:20

Az Európai Parlament audiovizuális agendában ismertette a 2012-es esztendőben a szervezet előtt álló feladatokat. Az Európai Parlament érdeklődésének előterében természetesen idén is a pénzügyi válság áll majd. És bár a megoldások tető alá hozásában valószínűleg nem az EP fogja a főszerepet játszani, a szervezet mégis igyekszik aktívan közreműködni az eurozóna pénzügypolitikai összhangjáért felelős Stabilitási és Növekedési Paktum (Stabiliy and Growth Pact – SGP) reformjában.

Az EP ezen kívül az év során még számos fontos – és politikailag roppant kényes – reformba vág bele. A környezetvédelem területén az elektronikai hulladék feldolgozásának és újrahasznosításának javítása kap prioritást, hiszen jelenleg az európai elektronikai hulladék kétharmada szőrén-szálán eltűnik – vélhetően illegális hulladéklerakókban. Az Európai Parlament idén újra nekifut az EU kiadásainak 43 százalékát, évi 55 milliárd eurót kitevő agrártámogatási rendszer, a Közös Agrárpolitika (KAP) reformjának, mellyel kapcsolatban előre borítékolhatjuk a késhegyre menő nemzeti vitákat. Az EP szintén 2012-re tűzte ki egy másik kényes alrendszer, a schengeni egységes határfelügyelet reformját is, melynek során nem lesz egyszerű megegyezésre jutni majd a bevándorlók kezeléséről, továbbá az eddigi nem teljes jogú tag Bulgária és Románia integrációjáról.

Könnyebb menetekre számíthat az Európai Parlament a távközlés és az oktatás területein. Az EP idén folytatni kívánja az eddig sikertörténetnek számító roaming-tarifa csökkentési folyamatot, emellett a felsőoktatási hallgatók mellett kiterjesztené az Erasmus-ösztöndíjakat a sportolókra és a gyakornokokra is.

Rovatok