Index Vakbarát Hírportál

Bolgár elismerést kapott a magyar uniós biztos

2014. május 13., kedd 15:41

Díszdoktori címet kapott a szófiai Nemzetgazdasági és Világgazdasági Egyetemen kedden Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős uniós biztos - közölte az MTI-vel a biztos hivatala.

Andort az európai munkavállalók jogainak védelméért és az uniós tagállamok közötti szolidaritás erősítése érdekében tett erőfeszítéseiért tüntette ki a bolgár egyetem. Andor elmondta: nagy elismerésnek tekinti ezt a kitüntetést, amelyet azzal kapcsolatosan ítélt oda az egyetem, hogy január 1-jétől Bulgária állampolgárai is minden további korlátozás nélkül vállalhatnak munkát az Európai Unió többi tagállamában.

Bulgáriában tisztában vannak azzal, hogy egyes tagállamokban erről viták folynak - mutatott rá Andor. A magyar biztos szerint abban Brüsszelnek volt igaza, hogy január 1. után nem volt roham, nem volt olyan beáramlás Keletről, amilyennel sokan riogattak, amellett, hogy az eddigi folyamatok azt mutatják, hogy a szabad munkaerő-áramlás a célországok számára anyagi értelemben is csak hasznot hozott.

Az ezzel kapcsolatos hangulatkeltés Andor szerint már valamelyest alább is hagyott, ám a bevándorlók sok esetben könnyű célpontot jelentenek a politikusok számára. Andor Szófiában Plamen Oresarszki bolgár miniszterelnökkel is találkozott.

A megbeszéléseken kiemelte, hogy az EU 55 millió euróval támogatja az ifjúsági munkanélküliség csökkentését azokban a bolgár régiókban, ahol a fiatalok több mint negyede állástalan. Emellett Andor arra is kitért, hogy az Európai Szociális Alap jelentős segítséget tud nyújtani Bulgária romaintegrációs törekvéseihez.

Rovatok