Index Vakbarát Hírportál

FT: Az alacsony részvétel a populisták malmára hajtja a vizet

2014. május 19., hétfő 17:56 | aznap frissítve

Ha kevesen mennek el választani a csütörtöktől vasárnapig tartó európai parlamenti választáson, az a szélsőjobboldali, szélsőbaloldali, rendszer- és EU-ellenes erők malmára hajtja a vizet - írja hétfői számának szerkesztőségi cikkében a Financial Times európai kiadása.

Az MTI szerint a lap arra figyelmeztet, hogy ezek a pártok akár a voksok harmadát is megszerezhetik, ám a veszélyt nem abban látja, hogy milyen irányba befolyásolhatják az európai jogalkotást Strasbourgban. Ennek hatásait nézetkülönbségeik mérséklik - írja a lap.

Ugyanakkor, ha első vagy második helyen végeznek Franciaországban, Nagy-Britanniában vagy máshol, az a mostaninál is károsabb hatással lehet az adott országban folyó politikai diskurzusra

- mutat rá a lap az igazi kockázatokra, egyúttal arra inti a fősodor minden pártját, álljanak ellen a kísértésnek, hogy ne próbálják átvenni a populisták ötleteit népszerűségük növelése érdekében.

A cikk írója úgy véli, az emberek a válságból leszűrték a tanulságot, hogy ami az egyik országban történik, az a többit is kivétel nélkül érinti. Ugyanakkor a populista pártokra szavazó emberek úgy vélik, hogy az EU és az azt támogató hagyományos pártok mindent tönkretettek, amihez csak hozzáértek.

Az EP választáson-alacsonyabb lesz a részvétel, mint a parlamenti választásokon, és ebből következően a populista pártok jobb eredményt is érnek majd el - vonja le a következtetést a Financial Times, amely egyúttal figyelmeztet: ez nem ok a pánikra, de arra kellene ösztökélje a tagállamok kormányait, hogy előmozdítsák a gazdasági fellendülést és javítsák az EU hatékonyságát.

Rovatok