Index Vakbarát Hírportál

Három volt miniszterelnök a francia UMP élén

2014. június 11., szerda 09:01

Kompromisszumos kollektív vezetés vette át átmenetileg kedden este a legnagyobb francia ellenzéki párt, a jobbközép Népi Mozgalom Uniójának (UMP) irányítását, miután két héttel ezelőtt Jean-Francois Copé távozni kényszerült a főtitkári székből Nicolas Sarkozy volt államfő 2012-es elnökválasztási kampányának állítólagos túlszámlázása, illetve az emiatt kirobbant botrány miatt.

A pártvezetés több mint két órás tanácskozás után az előzetes javaslatnak megfelelően egyhangúlag megszavazta, hogy az őszi pártkongresszusig kollektív vezetés vegye át az UMP irányítását. A kollektíva három volt miniszterelnökből (Alain Juppé, Jean-Pierre Raffarin és Francois Fillon) áll. Meglepetés, hogy a kormányfői triumvirátus mellett a főtitkári posztot átmenetileg Luc Chatel korábbi oktatási miniszter tölti be – írja az MTI.

Megmenekült az UMP?

Az ötventagú testület valamennyi tagja megszavazta a megoldási javaslatot, amely kompromisszum az UMP két nagy belső áramlata között. Az egyiket a közeli párttársai szerint politikai visszatérésre készülő Nicolas Sarkozy és a lemondott Jean-Francois Copé fémjelzi, a másikhoz tartozik a 2017-es elnökválasztás jobboldali jelöltségére esélyesnek tartott Alain Juppé és Francois Fillon.

Az ülés kezdetén a három volt miniszterelnök azonnal javaslatot tett a "sarkozysta" Chatel kinevezésére, azzal a feltétellel, hogy megtarthatják az irányítási hatalmat, azaz a döntéseket a trió hozza meg, de azokat Chatel hajtja majd végre.  

Az átmeneti vezetés az ősszel esedékes pártkongresszusig irányítja a pártot, amely Juppé szerint legkésőbb novemberben megválasztja a párt új elnökét.

"Az UMP megmenekült" - kommentálta az eredményt Jean-Pierre Raffarin.

Az EP-tanulságokat ültek le átbeszélni

A pártvezetés körüli látszólagos politikai és jogi viták miatti megosztottság tétje valójában az, hogy ki lesz az UMP jelöltje a 2017-es elnökválasztáson. A téma több szempontból is kényes a francia jobboldal számára, amely 2012-ben elvesztette az elnök-, majd a parlamenti választást, az áprilisi európai parlamenti választásokon pedig második helyre szorult a szélsőjobboldali Nemzeti Front mögött.

Az eredetileg az EP-választás tanulságainak levonására két héttel ezelőtt összehívott pártvezetői értekezlet feszült hangulatú válságtanácskozássá alakult át, miután a párt egyik vezetője beismerte: az UMP a 2012-es elnökválasztás alatt 10 millió eurós (3 milliárd forintos) értékben a Jean-Francois Copéhoz közelálló személyek által alapított Bygmalion nevű kommunikációs vállalkozás leányvállalatától kapott hamis számlákkal fedezte a törvényben a Nicolas Sarkozy kampányköltségeire engedélyezett összeget meghaladó költekezést, miközben a párt csőd közeli helyzetbe került. A választási vereség kiértékelése így gyakorlatilag a párton belüli leszámolássá alakult át, Copénak azonnal távoznia kellett a párt éléről.

Az ügyben egyébként az ügyészség pénz- és adóügyi szabálysértések és korrupció elleni részlege már vizsgálatot rendelt el hűtlen kezelés és bizalommal való visszaélés gyanújával.

Rovatok