Index Vakbarát Hírportál

Le Figaro: Cameron elszigetelődik

2014. június 23., hétfő 11:59

A politikai elszigetelődést kockáztatja David Cameron brit miniszterelnök azzal, hogy mindenáron meg akarja akadályozni a luxemburgi Jean-Claude Juncker megválasztását az Európai Bizottság új elnökének – írta hétfőn a Le Figaro, a konzervatív francia napilap brüsszeli tudósítója.

Az MTI azt írja, Jean-Jacques Mevel megfogalmazása szerint Cameron "a legveszélyesebb európai csatára" készül a június 26-27-én esedékes brüsszeli csúcstalálkozón a Juncker megválasztását illetően "a jobboldaltól a baloldalig, északtól délig egyre összeforrottabb európai koalícióval szemben". A tudósító emlékeztetett arra, hogy szombaton Párizsban kilenc uniós ország baloldali vezetője megállapodott abban, hogy Junckert támogatják, aki mögött a legtöbb konzervatív és liberális vezető, köztük Angela Merkel német kancellár is felsorakozott.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a szavazáskor Cameron magára maradhat Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, "akit magát is időnként szalonképtelennek tartanak". Ugyanakkor úgy tűnik, hogy a brit miniszterelnök éppen erre, a legrosszabb forgatókönyvre játszik: először fordulna elő ugyanis, hogy az Európai Bizottság elnökét nem valamennyi uniós állam- és kormányfő hivatalos támogatásával választják meg, ami "precedens nélküli politikai hátrányt" jelentene.

Reménytelen próbálkozás

A tudósító kommentárja szerint a brit kormányfő elsősorban a hazai közvéleménynek és az euroszkeptikusok által uralt londoni parlamentnek játszik, ezért nem kíván egy elvi kérdésben alkudozni. A következő napokban London megpróbál időt nyerni és meggyőzni Merkelt és Herman Van Rompuyt, az Európai Unió elnökét arról, hogy keressenek új jelöltet. Nekik azonban kevéssé van ínyükre ez a bűvészmutatvány, amely elkerülhetetlenül újabb intézményi csatához vezetne, ezúttal az Európai Parlamenttel.

Amennyiben mindez nem sikerül, Cameron a csúcstalálkozón szavazást fog kérni az Európai Bizottság következő elnökének személyéről, miután "a hidakat már felégette maga mögött" - emlékeztetett a tudósító, s idézte a The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lapnak nyilatkozó brit kormányforrásokat, akik gyakorlatilag elismerték, hogy reménytelen próbálkozásról van szó.

A Sunday Times-nak egy brit kormányzati forrás azt mondta:

Londonnak nagyjából annyi esélye van Juncker európai bizottsági elnökké választásának megakadályozására, mint amennyi az angol labdarúgó-válogatottnak a brazíliai világbajnokság megnyerésére.

Rovatok