Index Vakbarát Hírportál

Schulz az ukránok bátorságát és demokratikus eltökéltségét méltatta

2014. október 28., kedd 15:20

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke közös nyilatkozatban üdvözölte az ukrajnai előre hozott parlamenti választások vasárnapi lebonyolítását, Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke, valamint Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pedig nyilatkozatban gratulált Ukrajna népének.

A vasárnapi rendkívüli parlamenti választáson meglepetésre Petro Porosenko Blokkja csak a második, 0,4 százalékponttal megelőzte a vele szövetséges Népfront. Julija Timosenko pártja épp átvitte az öt százalékos küszöböt, a radikális Szvoboda viszont két év után kiesik a parlamentből.

Barroso és Van Rompuy szerint a választás „Ukrajna népének és a demokráciának a győzelme volt". Szerintük széles nemzeti konszenzus kell, hogy felgyorsíthassák az elengedhetetlen politikai és gazdasági reformfolyamatokat.

Schulz az ukrán nép bátorságát és demokratikus eltökéltségét emelte ki nyilatkozatában. Emlékeztetett arra, hogy az ország intézményeinek demokratikus éledése a kijevi Majdan téren összegyűltek demokratikus ellenállásával kezdődött, fontos állomása volt az államfőválasztás, és most teljesedett ki az új parlament megválasztásával.

A NATO-főtitkár elégedetten állapította meg, hogy a választások lebonyolítása a nehéz feltételek ellenére megfelelt a nemzetközi elvárásoknak, írja az MTI. Stoltenberg szerint ez és a választások eredménye javítja az ukrajnai konfliktus békés megoldásának esélyeit. Az atlanti szövetség szerinte továbbra is támogatja Ukrajna szuverenitását, függetlenségét és a nemzetközileg elismert határokon belüli területi épségét.

Rovatok