Index Vakbarát Hírportál

Tíz év után újra nemzetközi Európai Parlament Modell ülést szervez Magyarország

2015. október 2., péntek 17:16

Az elmúlt napokban nyolcfős magyar diákdelegáció dolgozott Bukarestben, hogy az Európai Parlament Modell közép- és délkelet-európai regionális ülésén megtárgyalja a régió és Európa aktuális problémáit, és hogy parlamentáris keretek között próbáljon meg választ adni fontos közéleti kérdésekre.

Nyolc ország (Németország, Ausztria, Magyarország, Szlovénia, Románia, Bulgária, illetve Szerbia és Macedónia) diákjai érkeztek felkészülten az előre megadott témákból. A diákok kétnapos bizottsági munkával parlamenti határozatokat készítettek elő hat különböző témában, hogy utána a mai plenáris ülésen (a Ceausescu által felhúzott parlamenti palota üléstermében) döntsenek azok támogathatóságáról

Olyan kérdésekre keresték a diákok a választ, mint a más vallású és hagyományú országokból érkező menekültek integrációja az európai társadalmakba, az egységes európai energiapiac megteremtésének további lépései, az európai szociális turizmus erősödésének fékezése; a fiatalkorú munkanélküliség csökkentése; fiatalkorúak alkohol és drogfogyasztásának visszaszorítása, illetve egészségtelen étkezési szokásainak javítása.

Olyan témákat is közösen kellett megvitatni, amelyekben nehezebb a magyar álláspontot érvényesíteni, például a gyerekek után járó kedvezmények egységesítése GDP/fő arányosan, nemzeti energiapiacok megnyitása európai szintre. Születtek merész javaslatok is: munkanélküliek első munkába állásának fizetésbeli premizálása közösségbeli forrásból, élelmiszeripari termékeken kötelező QR kódos tájékoztatás az élelmiszer összetevőiről – emelte ki Sztrókay András regionális koordinátor.

A hazatérő diákok lesznek a segítői a 2016. áprilisi budapesti nemzetközi ülésnek, melynek főszervező iskolái a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium, és a Deutsche Schule Budapest, és a Szentendrei Ferences Gimnázium, tette hozzá Sztrókay. A félévenként megrendezett nemzetközi üléseken egyébként 32 ország közel kétszáz diákja vesz részt – Magyarország tíz év után fog otthont adni a rendezvénynek.

Rovatok