Index Vakbarát Hírportál

Waszczykowski: Lengyelország ellenzi az EU állandó határőrizeti szervének létrehozását

2015. december 14., hétfő 15:44

Lengyelország ellenzi az Európai Unió állandó határőrizeti szervének létrehozását - közölte Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter vasárnap este az RMF FM lengyel rádióval, "nem demokratikusnak" nevezve az Európai Bizottság által előterjesztendő tervet, írja az MTI.

A múlt hét végén a lengyel sajtóba is kiszivárgott hírek szerint az Európai Bizottság a varsói székhelyű Frontex európai határőrizeti ügynökség átalakítási tervét fogja előterjeszteni, melynek értelmében az eddigi rendszer helyett egy állandó part- és határőrizeti szervet hoznának létre. Ennek jogában állna átvenni az Európai Unió külső határainak őrizetét, akkor is, ha valamely tagállam kormánya azt ellenzi. A brüsszeli bizottság jogköre lenne a határőrizeti egység telepítése egy adott határszakaszra, az új határrendészeti alakulat és parti őrség igazgatási testületének ajánlása alapján.

A szerv az előterjesztők szerint a schengeni övezet megvédését és erősítését szolgálná. Az RMF FM-nek nyilatkozó Waszczykowski úgy értékelte: az új határőrizeti szerv "önkényesen döntene lépéseiről, az adott tagállamra való tekintet nélkül". Varsó ellenzi az olyan testületek és intézmények létrehozását, melyek "nem egy szélesebb európai képviseletén alapulnak" - szögezte le Waszczykowski, hozzátéve, hogy az Európai Bizottság előterjesztése "azon ötletek egyike, melyek ellen Lengyelország tiltakozni fog".

Waszczykowski azt is ellenezte, hogy az állandó határőrizeti intézmény létrehozásába való beleegyezést az adott ország schengeni tagságához kössék. "Szó sem lehet az ilyen összekapcsolásról" - mondta. Ezzel vélhetően azokra a december elején ismertetett tervekre utalt, melyek értemében a belső uniós határok szabad átjárhatóságát csak a schengeni rendszerhez tartozó országok kisebb csoportja őrizné meg, a dél- és közép-európai tagállamok pedig kívül rekednének a schengeni rendszeren. A megoldás mellett érvelők eddig csak az állandó menekültelosztási rendszer elfogadásához kötötték a schengeni rendszer eddigi formájának megőrzését. 

A megoldás mellett érvelők eddig csak az állandó menekültelosztási rendszer elfogadásához kötötték a schengeni rendszer eddigi formájának megőrzését. A lengyel politikai vezetők az utóbbi időben többször úgy nyilatkoztak: az európai migrációs válság kezelésében a külső európai határok megvédésére, a közel-keleti konfliktusok megoldására, nem pedig a menekültelosztási kvóták kidolgozására kell hangsúlyt helyezni. A 300 Politika lengyel hírportál az euobserver.com uniós hírportálra hivatkozva megírta: az Európai Bizottság várhatóan kedden, az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén terjeszti elő javaslatát, melyet Németország és Franciaország támogat.

Rovatok