Index Vakbarát Hírportál

Mario Draghi Strasbourgban ismerteti az EKB-ról szóló jelentést

2016. február 1., hétfő 13:10

Az Európai Központi Bank elnöke, Mario Draghi a hétfői plenáris ülésen az EKB tevékenységéről szóló jelentést ismerteti, az ezt követő vita fókuszában főként az euróövezet pénzügyi mutatói állnak majd. Az EP-képviselők megvitatják a mennyiségi lazítás eszközét, amellyel az EKB csökkentené az alapkamatot a gazdaság fellendítése érdekében. A vitát élőben lehet követni.

Az Európai Központi Bank elnöke, Mario Draghi január 21-i frankfurti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a bank felülvizsgálja tevékenységét és a monetáris politikában szükséges változtatásokat. Az EKB elnöke hétfőn a strasbourgi plenáris ülésen vitázik éves jelentéséről és a pénzügyi politika terén várható döntésekről, írja az EP tájékoztatási irodája.

2015 elején az EKB bejelentette, hogy havonta 60 milliárd euró értékben vásárol államkötvényeket és magánszektorbeli eszközöket az eurózónában legalább 2016 szeptemberéig. Később a programot meghosszabbították 2017 márciusáig. 

Ez a lépés a mennyiségi lazítás, amellyel az EKB pénzt pumpál a gazdaságba.

A bank abban bízik, hogy a kötvények kibocsátói arra használják fel az így befolyó pénzt, hogy kockázatosabb (a készpénz tartásánál magasabb kamatjövedelemmel kecsegtető) eszközökbe fektetnek, vagy kiadásaikat finanszírozzák. Ez erősítené a gazdasági növekedést, növelné a foglalkoztatottságot és az inflációt.

2 százalékos infláció a cél

Az EKB célja, hogy stabilan tartsa az árakat az euróövezetben és alacsonyan, 2 százalék alatt, de ahhoz közel tartsa az inflációt. Ez hozzájárulna a gazdasági növekedéshez és az árak stabilitásához, amely ösztönzi a vállalkozásokat. 2015 decemberében az euróövezetben az éves infláció mértéke 0,2 százalék volt.

A 2008-as gazdasági válságot megelőzően az EKB az irányadó kamat változtatásával biztosította az árak stabilitását. Habár az EKB mostanra nullához közelire csökkentette az alapkamatot, ez nem volt elegendő a gazdasági növekedés beindításához, ezért nyúlt a mennyiségi lazítás eszközéhez. Az infláció mértéke még mindig nem érte el a kívánt szintet, habár Európa gazdasága lassú fejlődést mutat.

A lehetséges lépésekről vitázik az EP-képviselőkkel Mario Draghi február 1-jén, hétfőn 17 óra körül a strasbourgi plenáris ülésen. A vitát élőben lehet követni az EP honlapján is.

Rovatok