Index Vakbarát Hírportál

Szocialista EP-képviselők: Visegrád nélkül gyengék lennénk

2016. február 16., kedd 21:37

Ha a visegrádi csoport országai nem elkötelezettek az európai értékek és az integrációs folyamat mélyítése iránt, akkor nem csak történelmi bűnt követnek el, de szembemennek a közösség eredeti értékeivel is – írták az MTI által szemlézett közös közleményükben a négy érintett országból érkezett európai parlamenti képviselők.

A Szocialisták és Demokraták (S&D) képviselőcsoport négy tagja, a magyar Ujhelyi István, a lengyel Boguslaw Liberadzki, a szlovák Vladimir Manka és a cseh Pavel Poc kiemelte, hogy a visegrádi csoport megalakítását „elsősorban a kommunista blokk közép-európai maradványainak felszámolása, az érintett országok közötti történelmi ellentétek leküzdése, illetve a sikeres társadalmi átalakulás és az európai integrációhoz való csatlakozás motiválta”.

Az EP-képviselők kifejtették, hogy az Európai Unió példátlan belső és külső kihívásokkal szembesül. „Az EU mag-országai készek egy kétsebességes közösséggé formálni az uniót, hátrahagyva Közép- és Kelet-Európát. A huszonöt éves V4-nek ezért is van kiemelt felelőssége a közeljövő politikai viszonyainak alakításában. A visegrádi együttműködés nélkül gyengék lennénk, az Európai Unió nélkül viszont még gyengébbek” – hangsúlyozták.

Rovatok