Index Vakbarát Hírportál

EP: A gyerekek érdeke legyen az első az elhelyezési perekben

2016. április 28., csütörtök 14:08

Szakosodott kamarákkal gyorsítaná fel a több uniós tagállamot érintő elhelyezési és örökbefogadási ügyeket az Európai Parlament.

Ha a tagállamok nem működnek együtt a több országot érintő elhelyezési és örökbefogadási ügyekben, annak a gyermekek fizetik meg az árát - mutat rá az Európai Parlament csütörtökön elfogadott nem kötelező érvényű állásfoglalása. A képviselők a családjogi bíróságokon belül szakosodott kamarákat akarnak létrehozni, hogy a több országot érintő ügyek elbírálása felgyorsuljon.   

"A határokon átnyúló családi ügyekben fokozottabb együttműködésre van szükség. Azt akarjuk, hogy a személyek szabadsága az Unión belül a családi ügyekben is érvényesüljön, de nem célunk ráerőszakolni senkire, hogy miként kezelje a családi peres ügyeket" - mondta Cecilia Wikström (ALDE, Svédország), az EP petíciós bizottságának elnöke. A testülethez a tagállamokból az elmúlt időszakban több száz hasonló témájú beadvány érkezett.

A kézfeltartásos szavazással elfogadott szövegben a képviselők a családjogot szabályozó, úgynevezett Brüsszel IIa. rendelet joghézagainak felszámolására tesznek javaslatot annak közelgő felülvizsgálata alkalmából.

Gyermekjogok a bírósági eljárásokban

Az Európai Parlament felkéri a tagállamokat, hogy a több országot érintő ügyek gyorsabb megoldásáért a családjogi bíróságokon, illetve a határokon átnyúló közvetítő szerveken belül hozzanak létre erre szakosodott kamarákat. Az ilyen ügyek közé tartoznak a gyermekek önkényes külföldre vitele, vagy az olyan esetek, amikor egy nemzeti bíróság előtt két különböző nemzetiségű szülő áll.

Az EP-képviselők arra kérik a tagállamokat, hogy javítsák az együttműködést, az Európai Bizottságot pedig arra ösztökélik, hogy minden uniós állampolgár számára nyújtsanak világos információt a gyermekekkel kapcsolatos jogi kérdésekről, beleértve a szülői jogok tagállamonként változó kérdését is. A képviselők azt is hangsúlyozzák, hogy a határokon átnyúló peres eljárásokban biztosítani kell a gyermekek számára, hogy rendszeresen láthassák szüleiket, hacsak ez valamiért nem ellentétes az érdekeikkel. Ennek értelmében az eljárások alatt a szülők számára rendszeres láthatási jogot kell biztosítani és lehetővé kell tenniük számukra, hogy a láthatások során anyanyelvüket használják.

Testvéreket ne válasszanak szét

A bürokratikus akadályok elhárítása érdekében a Bizottságnak és a tagállamoknak olyan szabályokat kellene alkotniuk, amelyek alapján az országok automatikusan elismerik és végrehajtják egymás örökbefogadási végzéseit - szögezik le az EP-képviselők.  
A Parlament szerint az örökbefogadott gyermekeket úgy kell elhelyezni, hogy minél közelebbi kapcsolatot ápolhassanak saját kulturális hátterükkel és megtanulhassák, és használhassák anyanyelvüket. A szöveg arra is kéri a tagállamokat, hogy kerüljék a testvérek elválasztását.

Rovatok