Index Vakbarát Hírportál

Ellenállnak az EP-képviselők az Északi Áramlat 2-nek

2016. május 10., kedd 14:20 | hét éve frissítve

Ellentétes az energiaunióval, geopolitikai érdekeket szolgál és csak növeli a kiszolgáltatottságot az Északi Áramlat 2, állítják EP-képviselők. A legutóbbi strasbourgi plenáris ülés legtöbb felszólalója arra kéri az Európai Bizottságot, hogy állítsa le a gázvezeték-projektet.

Miguel Arias éghajlati és energiapolitikai biztos kihangsúlyozta, „a projekt valószínűleg átrajzolja a jelenlegi gázpiacot."

Magyar képviselők is felszólaltak a gázvezeték ellen. Gyürk András, a Fidesz-KDNP delegáltja felhívta a figyelmet, az Északi Áramlat 2 „jelentősen megnövelheti a gáz árát Közép-Európában". Elmondta, a beruházás nem fogja növelni a piaci választékot és nem lesz biztosabb az ellátás, csak a tranzitdíjak miatt jóval drágább.

Jávor Benedek, a PM képviselője is felszólalt. Emlékeztetett, a Gazprom korábban piaci erőfölénnyel való visszaélése, a trösztellenes szabályok megsértése miatt már egyszer ki lett zárva hasonló projektből, amikor a Bizottság leállította a Déli Áramlatot. Most azonban, hogy Németország fogna hasonló projektbe, több tagállam kettős mércének fogja látni, ha az új projekt viszont zöld lámpát kap.

Az Északi Áramlat 2 tervezetről tavaly szeptemberben állapodott meg hat cég: a Gazprom, a Shell, az E.ON, a BASF/Wintershall, az OMV és az Engie.

Ha a terv megvalósul, Viborg és Greifswald között egy újabb vezetéken évi 55 milliárd köbmétert tud továbbítani, megkerülve Ukrajnát, és az Európának eladott orosz gáz négyötödét terelnék ide. Az oroszok ezzel 40-ről 60 százalékos részesedést érnének el csak a német piacon.

A Gazprom vezette projekt, ha a Bizottság engedélyezi, 2019-re készülhet el.

Rovatok