Index Vakbarát Hírportál

Az adóhatóságok közötti együttműködés fontosabb, mint valaha

2016. május 14., szombat 10:43 | aznap frissítve

Az Európai Parlament üdvözli és „az agresszív vállalati adótervezés elleni küzdelem fontos lépésének” tartja azt a bizottsági javaslatot, amelynek értelmében a tagállami hatóságok automatikusan megosztanák egymással a társasági adóbefizetésekre vonatkozó információikat.

A képviselők további biztosítékokat szeretnének arra, hogy a versenyt nem torzítják a kormányok és multinacionális cégek közötti különalkuk.

A Dariusz Rosati lengyel néppárti képviselő által jegyzett, és a tagállamok számára készített ajánlásokat tartalmazó jelentést a képviselők nagy többséggel elfogadták. Minden tagállamnak bele kell egyeznie, hogy a bizottsági javaslat életbe lépjen. 

A javaslat a 750 millió eurós vagy annál nagyobb éves konszolidált bevétellel rendelkező multinacionális cégeket arra kötelezné, hogy adjanak le országokra lebontott adózási jelentést abban az Uniós tagállamban, ahol a cégcsoport anyacégét bejegyezték. A bevételre, nyereségre, befizetett adóra, tőkére, megtakarításokra, tárgyi eszközökre és a munkavállalók számára vonatkozó információkat aztán az adott tagállamnak minden olyan ország hatóságaival meg kell osztania, ahol a cég működik.

„A Bizottság adóelkerülés elleni csomagjának első jogalkotási javaslata fontos lépés az Unión belüli tisztességtelen adózási gyakorlatok ellen. Az intézkedésnek növelnie kell az átláthatóságot és csökkentenie a káros adóversenyt. Ezt az egyes tagállamok külön-külön nem érhetik el, közös cselekvésre van szükség. Ha azt akarjuk, hogy a rendszer hatékonyan működjön, akkor a Bizottságnak is meg kell kapnia a cégek országokra lebontott jelentéseit” – mondta a szavazás után a jelentéstevő.

Teljes hozzáférést a Bizottság számára

A képviselők szerint a Bizottságnak szabad hozzáférést kell kapnia az adatokhoz, hogy megállapíthassa, a tagállamok adózási gyakorlata megfelel-e az Unió állami támogatással kapcsolatos szabályainak. Ez különösen fontos azon kis- és középvállalkozások szempontjából, amelyek csak egy országban működnek. "Az ilyen cégek általában olyan kulccsal adóznak, amelyek sokkal közelebb állnak a jogszabályban foglaltakhoz (..) A hazai cégek nem szenvedhetnek hátrányt méretük miatt, vagy azért mert csak egy országban működnek" - olvasható a szövegben. 

Szankciók

Az irányelv a jelentések benyújtására az üzleti év zárásától számított 12 hónapos határidőt hagy, és további három hónapot ad az automatikus információcsere elindítására. Az EP-képviselők azt akarják, hogy a tagállamok sújtsák szankciókkal azokat a multinacionális cégeket, amelyek nem tesznek eleget jelentési kötelezettségüknek.

Most bele kell húzni

Pelczné Dr. Gáll Ildikó, az Európai Parlament fideszes alelnöke rámutatott: az adókikerülés és az agresszív adótervezés visszaszorítása érdekében a tagállamok adóhatóságai közötti együttműködés fontosabb, mint valaha.

2017-től a multinacionális vállalatcsoportnak minden évben országonkénti jelentést kell tenniük. Ez megkönnyíti az adóhatóságok ellenőrzési tevékenységét, illetve elősegíti az adójogi kiskapuk bezárását.

Az utóbbi évek globális gazdasági és pénzügyi válsága ráirányította a nyilvánosság figyelmét a közös teherviselés fontosságára és érvényesítésére. Becslések szerint a vállalati adókikerülés miatt a tagállamok több milliárd eurónyi bevételtől esnek el. A vállalkozások az adószabályok összetettségét és a tagállami együttműködés hiányát kihasználva igyekeznek átcsoportosítani nyereségeiket és a lehető legalacsonyabbra csökkenteni adófizetési kötelezettségeiket. „Éppen ezért elengedhetetlen az átláthatóság és az együttműködés előmozdítása az agresszív adótervezés és a visszaélésszerű adózási gyakorlatok elleni küzdelemben” – tette hozzá a néppárti politikus.  

Rovatok