Index Vakbarát Hírportál

Mogherini a BT jóváhagyását kérte a líbiai fegyverembargó betartatásához

2016. június 6., hétfő 20:06

A Líbiával szembeni fegyverembargó betartatásához kért felhatalmazást az ENSZ Biztonsági Tanácsától (BT) Frederica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Mogherini azt kérte, hogy az EU hadihajói a Földközi-tengeren feltartóztathassanak olyan hajókat, amelyekről azt feltételezik, hogy fegyvereket szállítanak Líbiába.

Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének kérése egyezik azzal a határozattervezettel, amely pont ezt tenné lehetővé. A tervezetet a BT a következő napokban tárgyalja meg. Amennyiben elfogadják, lehetővé válik a hajók feltartóztatása anélkül, hogy engedélyt kérjenek a felségjelzésnek megfelelő országtól.

A határozatot az Egyesült Királyság és Franciaország dolgozta ki. A Líbiába kerülő fegyverek jelentős része nem a nemzetközileg elismert kormányhoz, hanem fegyveres csoportokhoz, vagy éppen a rivális, a legitimnek tartott kormánnyal párhuzamosan működő hatóságokhoz kerül. A BT-határozat a nyílt tengerre korlátozódna, a líbiai felségvizeken az észak-afrikai ország hatóságainak beleegyezése kell.

Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet azt mondta, Moszkva nem ellenzi a határozattervezetet, azonban szükségesnek találja azt, hogy ne lehessen a világszervezetet megvádolni azzal, hogy pártfogolja valamelyik felet a líbiai válságban, írja az MTI.

Rovatok