Index Vakbarát Hírportál

Az EU lebontja az online vásárlás határait

2018. február 6., kedd 18:06

Egy szabálymódosítás miatt az interneten vásárlók jobb hozzáférést kapnak olyan, más országokból származó termékekhez és szolgáltatásokhoz, mint a hotelfoglalás, autóbérlés vagy koncertjegy vásárlás, írja közleményében az Európai Parlament. Az új jogszabályt 557 szavazattal 89 ellenében, 33 tartózkodás mellett fogadták el.

Az új szabályoknak hála ezentúl

Egy Bizottság által publikált tanulmány szerint a felmérésben részt vevő weboldalak közel kétharmada nem engedte a más uniós tagállamból származó vevőket vásárolni. A földrajzi korlátozás gyakran háztartási eszközök vagy sportesemények jegyvásárlóit érinti, miközben az elmúlt tíz évben az interneten vásárlók száma Európában csaknem megduplázódott.

A kereskedőknek a más uniós országból származó vevőket az árak és vásárlási feltételek kapcsán a következő esetekben kell pontosan ugyanúgy kezelni, mint a belföldi vásárlókat:

A vevőket a bank- vagy hitelkártyájuk kibocsátási helye miatt sem lehet hátrányosan megkülönböztetni és nem lehet majd a bankkártya típusokon belül egyeseket földrajzi alapon elutasítani. A szabályozás e-könyvekre, letölthető zenére, online játékokra ugyanakkor egyelőre még nem vonatkozik.

Rovatok