Index Vakbarát Hírportál

Csökkenhetnek a roaming díjak a Nyugat-Balkánon

2018. március 6., kedd 23:51

Az Európai Parlamentben rendezték meg a „Digitális gazdaság, konnektivitás  és roaming a Nyugat-Balkánon”  néppárti konferenciát kedden, ahol Járóka Lívia, a nyugat-balkáni régió mihamarabbi felzárkózásának fontosságáról beszélt, melynek részét képeznék a csökkenő roaming díjak.

A roaming díjak fokozatos csökkentése, majd pedig megszüntetése a nyugat-balkáni tagjelölt országok és az Európai Unió között kézzelfogható üzenet lenne a térség polgárai számára, s azt bizonyítaná, hogy az EU valóban elkötelezett a bővítés iránt. 

- mondta a Nyugat-Balkán régióért felelős EP-alelnök.

Deli Andor vajdasági fideszes EP-képviselő pedig a digitalizáció és az anyanyelvi tájékoztatás fontosságáról beszélt. Szerinte az akadálymentes, határon átnyúló rádiós- és televíziós közvetítések lehetővé teszik, hogy a térség államaiban élő őshonos kisebbségek anyanyelvükön tájékozódhassanak és hozzáférjenek más digitális tartalmakhoz.

A digitális piac kiszélesítése és a nyugat-balkáni tagjelölt országok mielőbbi bevonása így segítheti a kisebbségi jogok érvényesítését és az országok közötti együttműködés elmélyülését is, olvasható Járóka Lívia és Deli Andor sajtóközleményében.

Az Európai Bizottsági február 6-án kiadott bővítési stratégiája rámutat, hogy az Unió saját politikai, biztonsági és gazdasági érdeke, hogy a régió mihamarabb felzárkózzon és tagja legyen az EU-nak.

Rovatok