Index Vakbarát Hírportál

Juncker a Brexit-tárgyalások felgyorsítására szólította fel a briteket

2018. március 13., kedd 20:40

Az Egyesült Királyság uniós kiválásának feltételeiről és a jövőbeli kapcsolatrendszerről szóló egyeztetések felgyorsítását sürgette Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kedden az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén – írja az MTI.

Egyértelmű, hogy a brit kormánynak még világosabbá kell tennie az álláspontját ahhoz, hogy egyetértésre jussunk a jövőbeli viszony kérdéséről.

– mondta Juncker, aki szerint itt az ideje, hogy a szavakat szerződésekbe, a vállalásokat egyezményekbe foglalják, a jövőbeli kapcsolatokról szóló javaslatokból és kívánságokból pedig működőképes megoldások váljanak, mert ketyeg az óra, már csak egy év van hátra.

Donald Tuskhoz hasonlóan ő is elmondta, hogy elsősorban az Észak-Írország és az Ír Köztársaság közötti határokra vonatkozóan kéne konkrét tervekkel előállnia Londonnak, a bennmaradó tagállamok ugyanis egységesen támogatják az íreket. Azt is kiemelte, hogy nem lehet egyszerre kilépni és bennmaradni, a britek nem mazsolázhatják ki a nekik tetsző elemeket a belső piaci tagságból.

Az EU soros elnökségének képviseletében Monika Panajotova bolgár miniszterhelyettes is hasonló véleményen volt, Elmar Brok néppárti EP-képviselő úgy vélekedett, hogy a tárgyalások pusztán a kárenyhítésről szólnak, a folyamatnak ugyanis kizárólag vesztesei lehetnek. A szociáldemokrata Roberto Gualtieri aláhúzta, hogy az Európai Parlament jórészt egyetért a többi uniós intézménnyel a tárgyalások főbb kérdéseiben, azonban úgy látják a legnagyobb frakciók, hogy egyfajta társulási egyezményt kellene kötnie az EU-nak az Egyesült Királysággal, mely kiegyensúlyozott a jogok és a kötelezettségek tekintetében.

Guy Verhofstadt az EP Brexit-ügyi főtárgyalója kijelentette mielőbb egyeztetést kell kezdeni egy tisztességes, átfogó és mélyreható társulási megállapodásról, Schöpflin György fideszes képviselő pedig arról beszélt, hogy a Brexit-népszavazás felszínre hozta az Egyesült Királyságon belüli mély megosztottságokat, ha pedig ezekre nem találnak megoldást, a válság csak mélyülni fog.

A képviselők szerdán fognak szavazni egy ötpárti határozattervezetről, amelyben az EP felvázolja a jövőbeli kapcsolatrendszerre vonatkozó elképzeléseit. A sajtó szerint ez a dokumentum jobban egybevág a brit kormány terveivel, mint az Európai Tanács elnöke által múlt héten közzétett, még elfogadásra váró tárgyalási irányelvek. A jövőbeli társulási egyezményről szóló szöveg bizonyos részeiben békülékenyebb, mint a brit javaslatokat lesöprő, jóval minimalistább tanácsi tervezet, egyes szakértők szerint ezen nézetkülönbségek végül intézményközi rivalizáláshoz vezethetnek, és ezt az Egyesült Királyság a maga javára fordíthatja.

Rovatok