Index Vakbarát Hírportál

A Mesés magyarok az Európai Ifjúsági Nagy Károly-díj idei magyarországi továbbjutója

2018. március 28., szerda 21:08

A Mesés magyarok az Európai Unióban című kezdeményezést választották magyar továbbjutónak az Európai Ifjúsági Nagy Károly-díjának következő, európai fordulójába, írja az MTI. Az Európai Parlament díját olyan fiatalok részére ítélik oda, akik tevékenységükkel hozzájárultak az európai országokban élők közötti kölcsönös megértés javításához.

A Mesés magyarok az európai uniós projekteket izgalmas mesébe ültetve, ugyanakkor ismeretterjesztő módon, magyarázva tolmácsolja a gyerekeknek. A program így a sokaknak idegen uniós intézményrendszert a gyerekek és családjuk számára is kézzelfoghatóvá teszi, ezzel is erősítve az összetartozás és a tenni tudás érzését Magyarországon és az Európai Unióban.

Az első forduló nemzeti győzteseiről az egyes tagországok két európai parlamenti és egy ifjúsági szervezet képviselőjéből álló zsűrik döntöttek. A magyar továbbjutót Deutsch Tamás fideszes és Szanyi Tibor szocialista európai parlamenti képviselők, valamint Bodrogi Richárd, a Nemzeti Ifjúsági Tanács elnökségi tagja választották ki.

A nemzetközi zsűri által kiválasztott legjobb kezdeményezés 7500 eurós (mintegy 2,3 millió forintos), a második helyezett 5000 eurós (mintegy 1,5 millió forintos), a harmadik helyezett pedig 2500 eurós (mintegy 800 ezer forintos) díjat kap. A három legjobb projektnek járó díjat májusban adják át Aachenben.

Az Európai Ifjúsági Nagy Károly-díjat 2008 óta minden évben olyan, 16 és 30 év közötti fiatal pályázóknak ítélik oda, akik már működő programjaikkal mintaként szolgálhatnak az Európában élő kortársaik számára az európai egyetértés és közös identitástudat előmozdításában.

Rovatok