Index Vakbarát Hírportál

Nem felelnek meg az Európa Tanács normáinak a lengyel igazságügyi reformok

2018. március 29., csütörtök 19:45

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács korrupcióellenes szakértőkből álló csoportjának (GRECO) véleménye szerint a lengyel bíróságok munkáját érintő reformintézkedések nem felelnek meg az Európa Tanács korrupcióellenes normáinak – írja az MTI.

A szakértők csütörtökön kiadott nyilatkozatukban aggodalmukat fejezték ki többek közt a legfelsőbb bíróság tagjai kinevezésének módja és a nyugdíjkorhatáruk megváltoztatása, valamint a lengyel elnök állítólagos túlzott befolyása miatt a bírák mandátumának meghosszabbításában.

Ezzel kapcsolatban azt javasolták, hogy az új nyugdíjkorhatárra vonatkozó szabályozást ne alkalmazzák a már hivatalban lévő bírákra, beleértve a legfelsőbb bíróság bíráit, és politikai befolyástól mentesen biztosítsák a bírák mandátumának nyugdíjkorhatáron túli esetleges meghosszabbítását.

A GRECO emellett arra is felszólította Lengyelországot, hogy módosítsa a legfelsőbb bírósági bírák ellen folytatott fegyelmi eljárások menetét annak érdekében, hogy ki lehessen zárni a jogalkotói és végrehajtói hatalmi ág esetleges jogosulatlan beavatkozását ezen eljárásokba, valamint bírálták az igazságügyi miniszternek az igazságszolgáltatás munkájához fűződő túlzott mértékű jogköreit, különösen az ügyek kiosztásának módját illetően.

Az utóbbi időben sok bírálat érte a lengyel kormányt, elsősorban amiért sokak szerint csorbítani kívánja az igazságszolgáltatás függetlenségét, de Varsó szerint a vonatkozó törvénymódosítások tökéletesen megfelelnek a jogállamiság alapelveinek.

Rovatok