Index Vakbarát Hírportál

Merkel: Albánia jól halad az EU-csatlakozási tárgyalás megkezdése felé

2018. április 25., szerda 19:38

Albánia jól halad az európai uniós (EU-s) tagságról szóló tárgyalások elkezdése felé, és az EU már a júniusi csúcstalálkozóján megvitatja, hogy el lehet-e kezdeni a csatlakozási tárgyalásokat a nyugat-balkáni országgal – mondta Angela Merkel német kancellár szerdán Berlinben az albán kormányfővel folytatott megbeszélése előtt.

Az MTI beszámolója szerint Edi Rama miniszterelnökkel együtt tett sajtónyilatkozatában jelezte, hogy kormánya még nem határozott arról, támogatja-e az Európai Bizottság minapi javaslatát a csatlakozási tárgyalások elkezdéséről. Mint mondta, a tagjelölteknek egy sor követelményt teljesíteniük kell a tárgyalási folyamat elindításához, és Albánia jól halad a feladatokkal. A tiranai vezetés számos reformot elindított, például hozzálátott az ügyészek és bírták átvilágításához, de ezen kívül is van még teendő a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelemben.

Így a német kormány majd csak "a következő hetekben alkot véglegesen véleményt arról, hogy vannak-e még elintézendő ügyek, vagy már megfelelőek az eredmények", és június végén az EU-csúcson valamennyi tagország kormánya közösen vitatja meg a kérdést - mondta Angela Merkel.  Hozzátette: a csatlakozási tárgyalások megkezdésének kérdésétől függetlenül kiemelten fontos, hogy az EU továbbra is nyitva tartsa kapuját a nyugat-balkáni térség azon országai előtt, amelyek még nem tagjai a közösségnek.

Edi Rama hangsúlyozta, hogy az EU-nak nem szabad késlekednie a folyamat megindításával, mert Albánia "kiérdemelte" a helyet a tárgyalóasztalnál. A többi között hozzátette, hogy Albánia sokszínű ország, ahol számos vallás követői élnek, és a többség ugyan muzulmán, "de van egy közös vallás is: Európa". Az Európai Bizottság az előző héten javasolta a tárgyalás elkezdését Albánia és Macedónia felvételéről.  Albánia 2014 óta, Macedónia pedig 2005 óta tagjelölti státuszban van.

Rovatok