Index Vakbarát Hírportál

Macron: Azonnal cselekedni kell az EU megújításáért

2018. május 11., péntek 00:18

Emmanuel Macron francia államfő csütörtökön a németországi Aachenben a Nemzetközi Károly-díj átvétele alkalmából mondott beszédében azt hangsúlyozta, nem lehet tovább várni az Európai Unió megújításával, azonnal cselekedni kell, senkinek sincs joga a késlekedésre – írja az MTI.

Az utópiát nem szabad elherdálni

Macron a díj névadójára, Nagy Károly frank császárra utalva kiemelte, hogy már a Karolingok álma is a népeit békés egységbe összefogó Európa volt, az Európai Unió pedig éppen ezt, a békét és fejlődést biztosítja már hetven éve. Mint mondta, ezt nem szabad elherdálni, a mostani nyugtalan időkben sem szabad feladni a demokráciát és a jogállamiságot, és nem lehet visszahúzódni a nemzeti keretek közé.

Ehelyett az EU ügyét kell előmozdítani, méghozzá évtizedekre előretekintő, bátor döntésekkel, és nem kell mindenben egyetérteni, de dolgozni kell. Szerinte a nacionalisták és a demagógok világosan beszélnek, így az EU támogatóinak is világosan kell beszélniük, és teljes erővel, a lehető legnagyobb ambícióval kell haladniuk előre, méghozzá gyorsan, és valódi reformokat kell végrehajtani.

Németországról is beszélt, akiknek szerinte be kéne állnia e törekvések támogatói közé ahelyett, hogy az államháztartási többlet elérést tűzik ki célul, Franciaországban pedig megbízható partnerre lelnek.

Döntő szakasz az integrációban

Merkel méltatta Macront, szintén kiemelve azt, hogy az EU-nak a saját kezébe kell venni az sorsa irányítását, és négy területen kell előrelépni ahhoz, hogy az Európai Unió továbbra is békét, biztonságot és jólétet biztosítson népeinek. A négy terület szerinte a

A német kancellár és a francia elnök beszédében is kiemelt helyen szerepelt emellett a közel-keleti helyzet, amivel kapcsolatban Macron azt emelte ki, hogy az EU-nak erőt kell mutatnia és önállóan kell dolgoznia a a térség stabilitásának érdekében, Merkel a Szíria elleni izraeli rakétatámadásokkal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az EU-nak azért is fejlesztenie kell kül- és biztonságpolitikáját, mert az utóbbi órák fejleményei megmutatták, hogy a térségben már az a kérdés, béke lesz, vagy háború.

A Nemzetközi Károly-díjat az európai egyesítésben kiemelkedő érdemeket szerző személynek vagy intézménynek ítélik oda 1950 óta minden évben. A korábbi kitüntetettek között van például Bill Clinton volt amerikai elnök és Wolfgang Schäuble volt német pénzügyminiszter, a magyarok közül pedig Konrád György író és Horn Gyula néhai kormányfő, aki 1990-ben kapta meg az elismerést külügyminiszterként végzett munkájáért.

Rovatok