Index Vakbarát Hírportál

Vetélkedővel nevelné tudatos választókká a fiatalokat az NVI

2018. szeptember 8., szombat 13:45

Ismét meghirdette országos középiskolai vetélkedőjét a Nemzeti Választási Iroda (NVI) és az Európai Parlament magyarországi kapcsolattartási irodája "Túl az első X-en" - Tehetsz a jövődért, válassz! címmel – írja az MTI.

Pálffy Ilona, az NVI elnöke a vetélkedőről tartott pénteki budapesti sajtótájékoztatón arról beszélt, régóta probléma, hogy a fiatalok nem elég aktívak a választásokon, ezért az NVI már három éve rendez vetélkedőket, hogy ösztönözze a részvételt:

A most harmadik alkalommal meghirdetett "Túl az első X-en" - Tehetsz a jövődért, válassz! vetélkedő célja, hogy a fiatalok már a középiskolában megismerhessék a demokratikus intézmények működését, a választási rendszer alapvető szabályait, a demokratikus érdekérvényesítés módszereit, és az itt megszerzett ismeretek birtokában tudatos választóvá váljanak, akik szavazatukkal befolyásolni tudják szűkebb és tágabb környezetük jövőjét.

Lővei Andrea, az Európai Parlament (EP) magyarországi kapcsolattartó irodájának vezetője elmondta, az EP számára kiemelt jelentőségű a fiatal korosztály megszólítása, szeretnék növelni a fiatalok demokratikus részvételét. Mint mondta, az EP-választásokon való részvétel folyamatosan csökken, a legfontosabb feladat tehát a fiatalok figyelmének felhívása a részvétel fontosságára.

A versenyre 14 és 18 év közötti fiatalokból álló négyfős csapatok jelentkezését várják, a kérdések és feladatok pedig az emberi jogok, a választások, a nemzetközi szervezetek működése, illetve az Európai Unió intézményei és működése köré csoportosulnak.

A vetélkedő háromfordulós:

A győztes csapat tagjai értékes tárgynyereményt kapnak, valamint strasbourgi utazást nyernek osztályuknak az Európai Parlament székhelyére, az Euroscola játékokra.

Rovatok