Index Vakbarát Hírportál

Macedónia függetlenségének második kinyilvánítására készül

2018. szeptember 13., csütörtök 17:04

A Macedónia nevéről szóló, Görögországgal kötött megállapodás után szeptember 30-ra kitűzött népszavazás az ország függetlenségének második kinyilvánítása lesz, jelentette ki Zoran Zaev macedón kormányfő Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén. Az ország új neve Szkopje és Athén megállapodásának értelmében Észak-Macedónia lesz.

Zaev felszólalásában hangsúlyozta, a júniusban megkötött megállapodás a lehető legjobb lehetőség országa számára, hogy elindulhasson a „közös európai úton". „Nem szabad elszalasztani ezt a lehetőséget. Meg kell ragadni a történelmi pillanatot. Macedónia maga mögött hagyhatja a múltat és lépést tehet a jövő felé" – fogalmazott.

Aláhúzta, a népszavazás az ország jövőjéről szól, ugyanis új fejezet kezdődhet azzal, hogy idővel az ország a NATO harmincadik tagjává válhat, és új fejezet nyílhat az uniós integrációs tárgyalások sorában, írja az MTI.

Zaev hangsúlyozta, Macedónia akar lenni a jó példa, hogy el lehet érni a stabilitást, és minden bilaterális kérdést tartósan, az európai értékek mentén meg lehet oldani a Nyugat-Balkánon. Macedónia nem csak földrajzilag és történelmi hagyományai által, hanem értékei alapján is Európához tartozik, nem hagyhatja, hogy elszigetelt maradjon a világ többi részétől, mondta.

Rovatok