Index Vakbarát Hírportál

Avramopulosz: Nincs migrációs vagy menekültválság

2019. január 16., szerda 17:59

Nincs migrációs vagy menekültválság az Európai Unióban, az illegális határátlépések száma messze elmarad a korábban regisztráltakhoz képest, de a politikai ellenállás erősödött, jelentette ki Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért felelős tagja kedden.

Az uniós erőfeszítések ellenére mindig lesznek olyanok, akik megpróbálják illegális módon átlépni Európa határait. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az EU a jelenséget ne tudná kezelni.

– mondta a biztos az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésének vitáján.  

Szerinte az EU nem követhet szervezetlen megoldásokon alapuló politikát a migrációval kapcsolatban: valós, fenntartható, kiszámítható szolidaritási mechanizmusokra van szükség, hogy az unió megőrizze erkölcsi és emberi értékeit.

Gál Kinga fideszes EP-képviselő ezzel kapcsolatban elmondta, ha az Európai Unió valóban segíteni szeretne, akkor meg kell tudnia akadályozni, hogy migránsok ezrei kockáztassák az életüket a Földközi-tengeren, nyilvánvalóvá kell tennie, hogy illegálisan nem lehet belépni a kontinensre, fel kell számolnia az embercsempész-hálózatokat. Illetve a kötelező kvóták vagy a humanitárius vízumok nem jelentenek megoldást, az ezekhez hasonló félreérthető jelzések pusztán ösztönzést jelentenek.

Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció képviselője a közel három hétig Málta partjainál veszteglő mentőhajókon várakozó menedékkérők ügyéről beszélt. Elmondta, hogy átmeneti megoldásra lenne szükség, ami új EP júliusi megalakulásáig biztosítaná a tengeren kimentett menedékkérők szétosztását az erre önként vállalkozó tagországok között, a kimaradóknak pedig technikai és pénzügyi segítséget kellene nyújtaniuk a többieknek.

Rovatok