Index Vakbarát Hírportál

Továbbengedte az EP-bizottság a génkezelt növények tiltásának javaslatát

2011. április 12., kedd 19:43

Módosításokkal, de támogatta az Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága azt a javaslatot, amelyet az Európai Bizottság 2010 nyarán tett arra, hogy az EU-tagországoknak joguk legyen saját hatáskörben dönteniük arról, engedélyezik-e területükön a génkezelt növények termesztését, vagy nem.

Jelenleg az egyes tagállamok ilyen tilalmat csak egy záradék útján érvényesíthetnek. Több ország, köztük Magyarország él is ezzel a lehetőséggel.

Az Európai Bizottság javaslatáról megoszlik a tagállamok véleménye, és az EP brüsszeli közleménye szerint ez a megosztottság tükröződött a képviselők közti keddi voksoláson is. Az EP-bizottság több tagja szerette volna elvetni a javaslatot, de végül az az álláspont győzött, hogy a testület inkább eszközöljön radikális módosításokat azon.

A 34 igen, 10 nem szavazattal és 16 tartózkodással megszavazott változat legradikálisabb módosítási javaslata, hogy a tagállamok környezetvédelmi megfontolásokra is hivatkozhassanak a tilalom elrendelésekor. A végrehajtó testület eredeti elképzelése ezt nem tenné lehetővé.

Rovatok