Index Vakbarát Hírportál

Nigel Farage elköszönt az Európai Parlamenttől

2016.06.08. 15:27 Módosítva: 2016.06.08. 15:40
Remélem, hogy most beszélek itt utoljára, mondta a kilépéspárti brit politikus Strasbourgban, és öles léptekkel kisétált a teremből.

Nigel Farage, az Egyesült Királyság Függetlenségi Párt (UKIP) vezetője szerda délelőtti felszólalásában elbúcsúzott az Európai Parlamenttől. „Remélem, hogy egy tagállam nevében most beszélek utoljára ebben a Parlamentben. Remélem, hogy elhagyjuk ezt az uniót június 23-án. Szóval most kimegyek, lehet, hogy egy darabig nem jövök vissza.”

Nigel Farage utolsó beszéde az Európai Parlamentben
Nigel Farage kivonul az Európai Parlamentből

Nagy-Britanniában népszavazáson döntenek az uniós tagságról. A UKIP egész politikáját az Európai Unióból való kilépés vágyára építette. Ha a kilépés támogatói győznek, megszűnik a párt legfontosabb témája, ha a maradáspártiak, azzal a britek többsége a UKIP-ot is elítéli majd. Farage pártja tulajdonképpen nem is nagyon jöhet ki jól ebből a referendumból.

A kilépés mellett döntő népszavazás nem jelenti azt, hogy automatikusan megszűnik Nagy-Britannia EU-tagsága: erre csak hónapokig, valószínűleg évekig tartó tárgyalások után kerülhet sor, amelyekben lefektetik a szigetország és az Európai Unió jövőbeli együttműködésének szabályait.

Farage-t tényleg nem lehet azzal vádolni, hogy ne tette volna meg a tőle telhetőt, hogy bojkottálja az Európai Parlament munkáját. Szinte csak felszólalást tartani járt be. Törvényjavaslaton soha nem dolgozott, írásbeli véleményt nem adott le, a szavazásoknak kevesebb, mint a felén vett részt, ezzel a negyedik legtöbbet hiányzó képviselő volt az elmúlt két évben a Votewatch Europe adatai alapján.

Az itv.com szerint Farage szavai: „I'm going out now, I may be some time”, utalás Lawrence Oates kapitány búcsújára, aki 1912-ben ezzel a mondattal indult egy antarktiszi expedícióra, amelyben életét vesztette.Rovatok