Index Vakbarát Hírportál

Mától magyarul is tudósít a román hírügynökség

2016.10.05. 15:48 Módosítva: 2016.10.06. 10:46
A rendszerváltás óta most először indul magyar hírfolyam az Agerpres-nél.

A román állami hírügynökség, az Agerpres szerdától magyarul is megjelentet tudósításokat, a szolgáltatás ingyenesen elérhető.

„A magyar nyelvű hírfolyam egy fontos előrelépés az Agerpres fejlődésében, amely így határozottaban kifejezi a a hírügynökség állami és térségi jelentőségét” – írta közleményben Alexandru Giboi, az Agerpres vezérigazgatója.

Giboi közszolgálati kötelezettségekkel indokolta a magyar hírfolyam újraindítását, és kifejezte reményét, hogy a hírügynökség a romániai  magyar nyelvű felhasználók első számú, leghitelesebb, és a világon másutt élő magyarok, szerkesztőségek és egyéni felhasználók számára is fontos hírforrásává válik.

A magyar nyelvű híreket ugyanaz a szerkesztőség készíti, amely eddig az angol nyelvű kiadást gondozta. A szerkesztőség versenyvizsgával szerződtetett új munkatársakat, akik magyarra fordítják az Agerpres híreit. A lefordítandó híreket a célközönség számára képviselt hírérték alapján választják ki – magyarázta a vezérigazgató az MTI-nek.

Konkurenciát kapott az MTI

„Természetes elvárás, hogy az 1,3 milliós magyar közösséget, és a potenciálisan 800 ezer médiafogyasztót is kiszolgálja az állami hírügynökség” – mondta az EUrologusnak Cseke Péter Tamás, a Maszol című romániai magyar nyelvű lap főszerkesztője. Elmondta, hogy egy politikai lobbinak is köszönhető a döntés: az RMDSZ még tavasszal kilincselt azért, hogy ha a közszolgálati román televíziónak van magyar adása, ugyanúgy legyen az állami hírügynökségnek is magyar nyelvű hírfolyama.

„Jót tesz az erdélyi magyar sajtónak – reagált a főszerkesztő. – Kicsit elkényelmesedtünk, amióta az MTI beindította az ingyenes hírfolyamát, és három tudósítót küldött Romániába. Így most már van konkurenciája az MTI-nek, lehet válogatni, össze lehet vetni a tudósításokat.”

Egy nagy, magánkézben lévő hírügynökség, a Mediafax már a kilencvenes években piaci megfontolásból beindította a magyar hírszolgáltatást, ez azonban előfizetés ellenében érhető csak el.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM


Rovatok