Index Vakbarát Hírportál

Szokatlan nyíltsággal beszélt a magyar demokráciáról egy EU-biztos

2017.04.10. 12:59
A magyar emberek feladata, hogy felszólaljanak a változásért, monda Věra Jourová.

Az Európai Bizottságtól szokatlan nyíltsággal beszélt a magyarországi demokrácia helyzetéről az igazságügyi biztos, Věra Jourová. A cseh centrista-liberális politikus hétfőn a Bruxinfo kérdésére azt mondta az elmúlt napok magyarországi eseményeiről:

„Örülök, hogy azt látom, hogy az emberek bátrak, nyitottak, kiállnak a véleményükért és hallatják a hangjukat. Az Európai Bizottság erre biztatja az embereket. Adminisztratív lépések, kötelezettségszegési eljárások nem segítenek túl sokat.

Az uniós tagállamok polgárai kell, hogy felszólaljanak a változásért.

A felsőoktatási törvény módosításáról még zajlik a vizsgálat, szögezte le, de a saját véleménye az, hogy mivel vannak olyan kitételei, amelyek egyetlen oktatási intézményre vonatkoznak, ezért nem felel meg a jogszabályokkal szembeni alapvető elvárásnak: hogy általánosak legyenek.

Szerdán tárgyalja a biztosok testülete a törvényt. Ennek kapcsán kijelentette: éppen itt az ideje, hogy az Európai Bizottság foglalkozzon Magyarországgal, mert aggasztó fejleményeket látnak.

A New York Times arról kérdezte, mit szól hozzá, hogy Magyarország bevallottan illiberális demokráciát épít. 

„A jelenlegi kormány szabad választások után kezdte a munkáját. Fareed Zakaria azt írta, hogy a szabad választások néha olyan rezsimeket juttatnak hatalomra, amelyek nem liberálisak.

A szabad választások önmagukban nem jelentenek garanciát. 

A független bíróságnak is végeznie kell a dolgát.”

Hozzátette: attól félek, hogy Magyarországon igyekeznek csökkenteni a civil társadalom erejét és befolyását, és igyezekeznek csökkenteni a politikai pluralizmust.

Jourová az Európai Unió éves jelentését ismertette az EU-s országok igazságügyi rendszereiről. Magyarországgal kapcsolatban azt mondta: a tavalyi eredményekből nem látszik, hogy károsodott volna az igazságszolgáltatás függetlensége, és nincsenek aggasztó jelek. Ennek ellenére attól tart, hogy a jövőre megjelenő felmérés más képet mutat majd.

   • Tippek
  • Biztosítás

Rovatok