Index Vakbarát Hírportál

Theresa May egyre többet utal a megállapodás nélküli brexitre

2018-10-03T123426Z 1846585330 RC1820EDC550 RTRMADP 3 BRITAIN-EU
2018.10.03. 20:39 Módosítva: 2018.10.04. 02:59
Ígért, fenyegetett és kicsit táncolt a Konzervatív Párt kongresszusán Theresa May szerdán Birminghamben. Nem zárta ki a kemény kilépést, sőt, a beszédében többször említette, mint az összes többi lehetőséget.

A brit miniszterelnök helyzetét valószínűleg senki nem irigyli az európai politikában, mert úgy kell megoldania egy lehetetlen dilemmát Nagy-Britannia kilépésével az Európai Unióból, hogy közben lehetőleg kormányfő is maradhasson. Ezen dolgozott a pártja éves összejövetelén a közép-angliai városban.

A brexit-tárgyalások két hete soha nem látott mélypontra süllyedtek, miután az EU vezetői elutasították Theresa May kompromisszumos javaslatát az unió és Nagy-Britannia jövőbeli kapcsolatáról. Minderről Theresa May szerdán azt mondta: megállapodásra törekednek az Európai Unióval, de nem bármilyen áron.

Kijelentette: Nagy-Britannia nem fél attól sem, hogy esetleg megállapodás nélkül kell kilépnie az EU-ból. Hozzátette ugyanakkor: őszintén ki kell mondani, hogy a megállapodás nélküli brexit a kétoldalú kereskedelemben megjelenő vámok és a költséges határellenőrzések miatt Nagy-Britannia és az Európai Unió számára egyaránt rossz lenne.

Theresa May elmondta: sokan győzködik őt arról, hogy határozottan zárja ki a megállapodás nélküli brexit lehetőségét. Ha azonban a brit kormány így járna el, azzal saját tárgyalási pozícióját gyengítené, és el kellene fogadnia bármit, amit az EU felajánl.

Az EU egyik ajánlata: maradjanak az EU-s piac része

May szerint ez jelenleg két dolog kényszerű elfogadását jelentené. Az egyik egy olyan egyezmény, amely Nagy-Britanniát ha névleg nem is, de gyakorlatilag az Európai Unióban tartaná, és az EU-ból érkezők további szabad letelepedésének engedélyezésére kényszerítené. Londonnak mindemellett továbbra is hatalmas összegekkel kellene hozzájárulnia az EU költségvetéséhez, miközben nem tudna saját jogán kereskedelmi megállapodásokat kötni az unión kívüli országokkal.

A brit kormányfő ezzel kimondatlanul valószínűleg arra az elképzelésre utalt, amelyet nemrégiben Guy Verhofstadt, az Európai Parlament (EP) brexit-ügyi referense terjesztett elő a BBC brit közszolgálati televíziónak nyilatkozva.

Verhofstadt a nagy feltűnést keltő néhány héttel ezelőtti BBC-interjúban kijelentette, hogy az Európai Parlament társulási szerződést szeretne Londonnal, és azt is el akarja érni, hogy Nagy-Britannia az Európai Unió egységes belső piacának és vámuniójának tagja maradjon.

A brit kormány brexit-stratégiájának azonban éppen az az egyik sarkalatos eleme, hogy Nagy-Britannia az EU egységes belső piacáról és a vámunióból is kivonul.

London érvelése szerint ugyanis a további brit tagság e két integrációs szerveződésben olyan feltételrendszerek teljesítését jelentené, mindenekelőtt a bevándorlás szabályozásában és az unión kívüli országokkal fenntartott kereskedelmi kapcsolatokban, mintha meg sem szűnne a brit EU-tagság.  Szerdai kongresszusi záróbeszédében Theresa May ezt az érvelést  erősítette meg.

Az EU másik ajánlata: csak Észak-Írország maradjon a közös piacban

A megállapodás nélküli brexiten kívüli másik lehetőség egy olyan megoldás lenne, amelynek alapján Észak-Írország gyakorlatilag leválna az Egyesült Királyságról és saját jogán az EU vámuniójának tagja maradna.

May ezzel arra az uniós javaslatra utalt, amely szerint Észak-Írország és az EU-ban maradó Ír Köztársaság közös vámövezetet alkotna a brexit után, elkerülendő, hogy a 499 kilométeres ír-északír határon – amely az Egyesült Királyság és az EU egyetlen szárazföldi vámhatára lesz – vissza kelljen állítani a hosszú ideje nem létező fizikai határellenőrzést.

London ezt a javaslatot kezdettől határozottan elveti, és Theresa May szerdán ismét leszögezte, hogy London soha nem fogja elfogadni e két lehetőség egyikét sem.

A brit miniszterelnök megerősítette azt is, hogy a brit EU-tagság végétől végleg megszűnik az újonnan érkező uniós állampolgárok szabad nagy-britanniai letelepedési jogosultsága, és az új brit bevándorlási rendszer a külföldi munkavállalók szakképesítésére összpontosít majd, nem arra, hogy honnan jöttek.

Először nehéz lesz, de hosszú távon megtérül a brexit

May kongresszusi záróbeszédében igyekezett derűlátásra bírni a brexit ügyében rendkívül megosztott Konzervatív Pártot. Kijelentette: igaz, hogy ha nem lesz megállapodás az EU-val, Nagy-Britannia kezdetben „kemény időszakot” élne át, de a britek rugalmassága és leleményessége ezen is átsegítené az országot. „A jövő tele van ígéretes lehetőségekkel, Nagy-Britanniára történelme legszebb napjai várnak” – mondta nagy ovációval fogadott beszédében a brit kormányfő.

Konkrét ígérettel is igyekezett édesíteni a kemény brexit kilátásait a miniszterelnök. Bejelentette, hogy véget ért a költségvetési megszorítások időszaka, amelyik a 2007-2008-as gazdasági válság óta tart. Kilátásba helyezte, hogy a közszolgáltatásoktól eddig elvont források visszakerülhetnek a rendszerbe. De csak akkor, hogyha a Konzervatív Párt elkötelezi magát mellette és a kormánya mellett a brexit kérdésében.

A Konzervatív Párt gazdasági politikáját eddig jellemző megszorításokról azt mondta: „Nagy-Britannia népének tudnia kell, hogy ennek hamarosan vége. Az kell, hogy legyen a nekik szóló üzenetünk, hogy mi is így gondoljuk.”

Vagy én, vagy egyáltalán nem lesz brexit

Azzal fejezte be a beszédét, hogy figyelmeztette a párttársait: két választásuk van. Vagy véget vetnek a párton belüli megosztottságnak és támogatják őt, vagy egyáltalán nem lesz kilépés. „Ha nem így teszünk, ha mindannyian különböző irányokba szaladunk, üldözve a tökéletes kilépésről szóló elképzelésünket, akkor azt kockáztatjuk, hogy nem is fogunk kilépni.”

A beszédét felvezető poénként táncolva sétált föl a színpadra az ABBA Dancing Queen című számára. Augusztusban internetes szenzációvá vált, amikor egy dél-afrikai középiskolai ünnepségen táncolt egy kicsit. Minden bizonnyal erre reagált a bevonulásával .

(MTI, The Times)

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

(Borítókép: Theresa May brit miniszterelnök a birminghami Konzervatív Párt kongresszusán 2018. október 3-án. Fotó: Darren Staples / Reuters)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?  • Tippek
  • Biztosítás

Rovatok