Index Vakbarát Hírportál

Wallenberg szülei öngyilkosok lettek

2009. március 2., hétfő 19:00 | aznap frissítve

A több ezer magyarországi zsidó életét megmentő Raoul Wallenberg anyja és nevelőapja harminc évvel ezelőtt öngyilkosok lettek amiatti kétségbeesésükben, hogy 1945-ben eltűnt fiuk sorsáról nem tudtak semmit, erősítette meg a The Wall Street Journal amerikai napilap értesülését Wallenberg féltestvére hétfőn a Svenska Dagbladet című svéd napilapnak nyilatkozva. A The Wall Street Journalben szombaton megjelent információ egy hosszú kutatás eredménye.

A 88 éves Nina Lagergren, aki Raoul Wallenberg féltestvére, először beszélt erről a nyilvánosság előtt. Elmondta, hogy az ő apja (Raoul nevelőapja), Fredrik von Dardel, valamint anyjuk, Maria Wising Wallenberg 1979 februárjában - két nap különbséggel - nagy mennyiségű altatót vett be. "Nagyon nehezen viselték el, hogy nem sikerült Raoul nyomára bukkanniuk" - mondta Lagergren.

Raul Wallenberg a második világháború idején - a budapesti svéd nagykövetség diplomatájaként, státusát kihasználva - zsidók ezreit mentette meg a megszállt Magyarországon. A diplomata 1945. január 17-én Budapestről a szovjet hadsereg debreceni parancsnokságára indult egy találkozóra. Ott őrizetbe vették, és Moszkvába szállították, ahol a lubjankai, illetve a lefortovói börtönben tartották fogva. Egy börtönorvos feljegyzése szerint 1947. július 17-én halt meg Moszkvában.

Stockholmban 2001 januárjában bemutatták az 1991-ben alakult orosz-svéd közös munkacsoport kutatásainak eredményeiről szóló beszámolót, de a csoportnak nem sikerült jogilag támadhatatlan következtetést levonni Wallenberg sorsára nézve. A mai napig nem állapították meg, hol temették el Raul Wallenberg földi maradványait. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) adatai szerint halála után elhamvasztották, s további nyomok nem lelhetők fel.

Rovatok