Index Vakbarát Hírportál

A kormánypárt elnökjelöltje nyert Bissau-Guineában

2009. július 29., szerda 14:49 | aznap frissítve

A kormányon lévő párt jelöltje magabiztosan nyerte meg a bissau-guineai elnökválasztás második fordulóját, jelentette be szerdán a nyugat-afrikai ország választási bizottságának a vezetője. Malam Bacai Sanha a szavazatok 63,52 százalékát, míg riválisa, Kumba Yala a voksok 36,48 százalékát kapta meg. A részvételi arány 61 százalékos volt a vasárnapi szavazáson.

A Bissau-Guineában megrendezett előrehozott választást több politikai gyilkosság előzte meg. Március 2-án megölték Joao Bernardo Viera államfőt, néhány órával azután, hogy pokolgépes merénylet áldozata lett a hadsereg vezérkari főnöke. Júniusban további három politikust, az egyik elnökjelöltet (Baciro Dabo), egy volt miniszterelnököt és egy volt védelmi minisztert öltek meg ismeretlen fegyveresek.

Bissau-Guinea egyike a világ öt legszegényebb országának. Az ENSZ szerint az ország lehet az afrikai kontinens első "drogállama". Az egykori portugál gyarmat ugyanis a Latin-Amerikából Európába irányuló kokainszállítmányok egyik legnagyobb tranzitállomásává vált.

Rovatok