Index Vakbarát Hírportál

Írország befogad két guantánamói foglyot

2009. július 29., szerda 14:45 | aznap frissítve

Írország befogad két guantánamói foglyot a következő hónapokban, közölte szerdán a dublini kormány igazságügyi minisztere. Dermot Ahren elmondta, hogy a kormány képviselői az előző héten megbeszéléseket folytattak Washingtonban és látogatást tettek a guantánamói amerikai katonai támaszponton működő fogolytáborban, ahol találkoztak a kiválasztott két személlyel. Korábbi információk szerint Írország üzbég nemzetiségű foglyokat kíván befogadni.

Barack Obama amerikai elnök 2 nappal beiktatása után, 2009. január 22-én rendelte el a Kuba szigetén lévő különleges börtön bezárását 2010. január 22-i határidővel, majd Washington tárgyalásokat kezdett szövetségeseivel a foglyok befogadásáról. A 2002-ben felállított börtönben jelenleg nagyjából 230 rabot őriznek, akiket a terrorizmus elleni harc során fogtak el.

Az Európai Unió tagországai közül mostanáig Olaszország és Portugália jelezte, hogy hajlandó befogadni foglyokat, akik ellen nem emelnek vádat az amerikai hatóságok, de hazaküldeni sem akarják őket, mert félő, hogy ott embertelen bánásmódban lenne részük. Olaszország három fogoly befogadását jelentette be, Portugália 2-3 guantánamói rab befogadására készül. Spanyolország és Magyarország tárgyalásokat folytat Washingtonnal a kérdésről.

Rovatok