Index Vakbarát Hírportál

Mianmariak ezrei menekülnek Kínába az összecsapások elől

2009. augusztus 28., péntek 13:32

Mianmariak ezrei menekültek Kínába a kormányerők és egy fegyveres lázadócsoport között egy napja kiújult harcok elől az ország északi, kínaiak lakta részéből. A Mianmarral határos kínai Jünnan (Yunnan) tartomány hírportálja szerint a harcok csütörtök délután újultak ki, a helyi lakosok tömeges, pánikszerű elmenekülését okozva Kína területére. Péntekig mintegy tízezer mianmari ékezett Kínában, őket hét menekülttáborban szállásolták el, kapnak élelmet és orvosi ellátást.

Egy washingtoni székhelyű mianmari szervezet szerint a határ menti konfliktust azt okozta, hogy augusztus 8-án a mianmari hadsereg több száz katonát vezényelt Kokangba, a jobbára etnikai kínaiak lakta térségbe, ahol a lázadók két évtizede tűzszünetet kötöttek a kormánnyal. A katonák átkutatták Peng Csia-szen (Peng Jiashen) kokangi vezető házát azzal az ürüggyel, hogy kábítószert keresnek, s erre támogatói fegyvert ragadtak.

Ho Seng-ta (He Sehngda), a jünnani tudományos akadémia térségbeli szakértője szerint a mianmari kormány ellenőrzése akarja vonni a térséget, ami nagyobb kiterjedésű konfliktussal fenyeget. A szakértő a Global Times című kínai lapnak nyilatkozva azt mondta, hogy a kormánynak nehéz dolga lesz, mivel a helyi milícia nem fogja egykönnnyen átengedni a terület ellenőrzését. A lap szerint a kínai kormány elrendelte az érintett határszakasz biztonságának megerősítését, hogy megakadályozza a konfliktus átterjedését Jünnanra.

Rovatok